Regina muzicii cubaneze, din nou in Romania

Nascuta la Havana in 1930, Omara Portuondo are o poveste de viata care ar putea lesne deveni subiect de film.

In timp ce mama ei provenea dintr-o instarita familie spaniola, tatal ei, pe langa faptul ca nu era decat un modest jucator de baseball, mai era si de culoare. Cu toate astea, copilaria i-a fost una fericita si asa cum avea sa declare mai tarziu, plina de muzica care avea sa-i marcheze restul vietii.

Ajutata fiind de sora ei Haydee, Omara si-a inceput cariera de foarte tanara, intai ca dansatoare intr-un faimos ansamblu al acelor vremuri , Tropicana, pentru ca mai apoi, la inceputul anilor 50 sa formeze, tot impreuna cu sora ei, faimosul grup vocal Cuarteto Las D’Aida, grup cu care aveau sa cunoasca succesul atat in Cuba cat si in Europa si America de Nord.

In paralel cu activitatea desfasurata impreuna cu Cuarteto Las D’Aida, in 1959, Omara Portundo a debutat solo cu albumul Magia Negra, disc ce imbina muzica traditionala cubaneza cu jazzul american.

Odata cu izbucnirea crizei politice dintre Cuba si Statele Unite, Omara care locuia si canta la Miami a fost nevoita sa se intoarca la Havana, unde a si ramas si unde locuieste si azi. Si asta, in conditiile in care majoritatea artistilor cubanezi, inclusiv sora ei Haydee, au ales calea exilului.

In anii 70 si 80 a continuat sa inregisteze albume, sa sustina turnee internationale, a jucat in filme si a avut chiar si un show de televiziune, dar cu toate astea, nu s-a mai bucurat de succesul inregistrat in anii 60.

Toate astea aveau sa se schimbe in 1996 cand Ry Cooder care inregistra un album in Cuba, a auzit-o cantand si a invitat-o sa participe la proiectul care abia atunci se nastea, Buena Vista Social Club.

A interpretat alaturi de Compay Segundo un bolero, Veinte años, piesa care avea sa fie una dintre cele mai apreciate de pe albumul care avea sa apara un an mai tarziu.

Ulterior, a aparut si in filmul documentar Buena Vista Social Club , regizat de Wim Wenders, film care s-a bucurat de un succes la fel de mare ca si albumul.

De aici incolo, cariera Omarei Portundo avea sa cunoasca o ascensiune fulminanta : albume vandute in sute de mii de exemplare, turnee mondiale, premii internationale, intr-un cuvant, un statut de vedeta absoluta.

Pe 23 noiembrie 2006, Omara Portuondo concerteaza la Sala Palatului din Bucuresti. Este al doilea concert pe care cubaneza il sustine la Bucuresti, dupa cel care a avut loc in martie anul trecut.

Spectacolul face parte din turneul Omara Portuondo String Orchestra Project si beneficiaza de participarea catorva dintre cei mai faimosi muzicieni cubanezi dar si a orchestrei de coarde a Teatrului de Opereta din Bucuresti.

HotNews.ro, Alex Telibasa, 22 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.