Londra a anuntat, marti, restrictii pentru muncitorii romani si bulgari de la 1 ianuarie 2007, cand cele doua tari vor adera la Uniunea Europeana. De asemenea, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a comunicat si data ridicarii vizelor pentru romani: 1 ianuarie 2007.
Muncitorii necalificati nu vor mai putea lucra in Marea Britanie decat in sectorul agro-alimentar, la recoltarea legumelor si fructelor, si asta numai daca angajatorul poate dovedi ca nu a putut rezolva problema fortei de munca decat cu muncitori din Romania si Bulgaria.
Numarul muncitorilor necalificati va fi limitat la 20.000 pe an: 16.250 in agricultura si restul in industria alimentara. Sistemul, foarte restrictiv, prevede ca acestia au dreptul sa lucreze maximum sase luni, fara sa poata beneficia de ajutor social.
Acestea masuri vor fi revizuite in fiecare an, a subliniat ministrul britanic de Interne.
Permise de munca pentru calificati
Intr-un comunicat oficial, Reid a precizat ca muncitorii calificati din cele doua tari pot in schimb sa lucreze in Marea Britanie, cu permis de munca, in domenii in care britanicii nu pot acoperi necesitatile.
Numarul muncitorilor romani si bulgari calificati care vor avea voie sa lucreze in Anglia dupa 1 ianuarie 2007, “va fi in functie de nevoile economice”, a explicat Reid.
In schimb, nu exista un numar limita de romani si bulgari care pot intra in Anglia pentru a infiinta companii.
Pe de alta parte, studentii din cele doua tari pot, in continuare, sa aleaga Marea Britanie pentru a studia si chiar au dreptul sa munceasca in regim part time.
Ministrul britanic de Interne, John Reid, a declarat ca aceste masuri de control vor fi aplicate pentru o “perioada scurta”, scrie AFP.
In Guvernul britanic, pozitii diferite
Tema imigrantilor romani a incins, luni seara, spiritele in cabinetul britanic. Ministrul de Externe, Margaret Beckett, nu a fost de acord cu impunerea de restrictii muncitorilor romani si bulgari, considerand ca masurile impotriva acestora vor afecta serios relatiile Londrei cu Europa de Est.
Comunitatea romaneasca din Marea Britanie trimisese duminica o scrisoare premierului Tony Blair, in care acuza campania de denigrare a romanilor.
“Suntem profund ingrijorati cu privire la campania de denigrare din presa britanica a ultimelor saptamani, care afecteaza serios imaginea Romaniei. Numarul romanilor care ar dori sa vina sa munceasca in Marea Britanie a fost serios exagerat”, se spune in scrisoarea adresata premierul britanic.
De altfel, mai mult de trei sferturi dintre cetatenii britanici (76%) considera ca in tara lor sunt prea multi imigranti, potrivit unui sondaj publicat vineri de Financial Times.
Studiul reflecta ingrijorarea Occidentului fata de valul de imigranti romani si bulgari, care ar invada piata muncii, dupa integrare.
Procentul de 76%, inregistrat in Marea Britanie, este mai mare decat in Franta, Germania, Italia si Spania, tari in care a mai fost efectuat sondajul.
Nici Irlanda nu mai vrea imigranti
Si guvernul irlandez a anuntat, marti, ca va restrictiona accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Decizia luata de guvernul de la Dublin este legata de “afluxul foarte mare de imigranti sositi in Irlanda” in ultimii doi ani, a explicat ministrul Muncii. El a precizat ca restrictiile vor fi revizuite “inainte de sfarsitul lui 2008”.
Candidatii romani si bulgari vor avea, insa, prioritate in fata celor proveniti din state membre ale Spatiului Economic European (UE, Norvegia, Islanda si Liechtenstein), a precizat Micheal Martin, ministrul irlandez al Industriei, Comertului si Muncii.
Irlanda, o tara de emigrare in mod traditional, a inversat aceasta tendinta de cativa ani, datorita ritmului exceptional al economiei sale. Incepand din 2004, aceasta tara a primit aproape 87 000 de imigranti din state ale fostului Bloc Estic, care au aderat la Uniunea Europeana.
Pana acum, patru tari – Finlanda, Estonia, Slovenia si Suedia – au anuntat ca nu vor impune restrictii muncitorilor romani.
HotNews.ro, C.N.A., 24 oct 2006