Romania va deveni actionar la Banca Europeana de Investitii

Dupa ce Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, in aceeasi zi, la 1 ianuarie 2007, Romania va deveni si actionar la Banca Europeana de Investitii, si va participa la luarea deciziilor asupra proiectelor pe care le finantam, a declarat luni, Philippe Maystadt, presedintele BEI, la finalul intrevederii cu premierul roman Tariceanu.

In perioada 1991-2006, banca a alocat Romaniei 4,3 miliarde de euro, pentru peste 40 de proiecte publice de investitii destinate dezvoltarii infrastructurii si serviciilor publice.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat luni ca Romania va incheia un acord de parteneriat pe termen lung cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI), destinat sustinerii procesului de cofinantare a proiectelor publice.

“Un astfel de acord ar putea ajuta procesului de asigurare a co-finantarii pentru numeroase proiecte de dezvoltare a infrastructurii publice in Romania, prin adaugarea la resursele interne bugetare si la cele provenite din fonduri europene, astfel incat capacitatea de absorbtie a acestor fonduri sa creasca in viitorii ani”, a declarat premierul Tariceanu.

Philippe Maystadt, Presedintele Bancii Europene de Investitii, a sustinut ca experienta institutiei pe care o conduce arata ca cel mai eficient mod de folosire a fondurilor structurale este in combinatie cu finantari de la institutii financiare.

“Impreuna cu fondurile structurale provenind din bugetul EU, experienta noastra ne demonstreaza ca cea mai eficienta combinatie este cea dintre fondurile UE si imprumuturi din partea BEI”, a declarat Philippe Maystadt.

Presedintele BEI a subliniat ca proiectele de infrastructura sunt prioritatea numarul unu a bancii pentru investitiile sale in Romania.

“Este foarte important ca Romania sa continue sa investeasca in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de toate tipurile, si noi suntem bucurosi sa putem participa la finantarea proiectelor care sunt realizate in folosul cetatenilor”, a spus Philippe Maystadt.

De asemenea, presedintele BEI a declarat ca BEI va investi in mod prioritar in Romania si in proiectele de imbunatatire a calitatii mediului, proiectele in domeniul sanatatii si al educatiei, al cercetarii si dezvoltarii.

Primul-ministru roman a subliniat ca domeniile prioritare de investitie ale Bancii in Romania raspund prioritatilor strategice incluse in Planul National de Dezvoltare: protectia mediului, transporturi, energie electrica si gaze, irigatii telecomunicatii.

Tariceanu a precizat ca in perioada 1991 – 2006, BEI a alocat Romaniei 4,3 miliarde de euro, pentru peste 40 de proiecte publice de investitii destinate dezvoltarii infrastructurii si serviciilor publice.

In anul 2005, valoarea contractelor de finantare a fost de aproape un miliard de euro, sumele fiind destinate sectoarelor transporturi, sanatate si infrastructura urbana in orasele mici si mijlocii.

Autoritatile romane au anuntat ca vor continua colaborarea cu BEI si BERD. Tariceanu a mai precizat ca la sfarsitul anului 2004, valoarea contractelor de finantare incheiate cu Banca Europeana de Investitii coborase sub 100 de milioane de euro, pentru ca erau preferate finantari de la banci comerciale, generand costuri financiare mai ridicate.

Presedintele BEI a subliniat ca institutia pe care o conduce va fi bucuroasa sa salute Romania ca nou actionar al bancii, dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana.

“BEI are o relatie bine fundamentata cu Romania pe care doreste sa o dezvolte in continuare, mai ales dupa ce Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. In aceeasi zi, la 1 ianuarie 2007, Romania va deveni si actionar la Banca Europeana de Investitii, si va participa la luarea deciziilor asupra proiectelor pe care le finantam”, a concluzionat Philippe Maystadt.

HotNews.ro, A.V., 29 mai 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.