Romanii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a trece in Ucraina

Presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, au taiat panglica de inaugurare a podului peste Tisa, dupa ce au deschis punctul de trecere a frontierei Solotvino-Sighet, in partea ucraineana. Panglica a fost formata din steagurile Romaniei si Ucrainei.

Cei doi sefi de stat au sustinut o conferinta de presa comuna, moment transmis in direct de televiziunile romanesti de stiri.

Podul peste Tisa a fost construit in perioada 2000-2001, are o lungime de 262 de metri si o latime de 6 metri si este destinat atat traficului pietonal, cat si traficului rutier usor. Investitia a costat 20 de miliarde si 500 de milioane de lei vechi.

Romania – punte de legatura intre Uniunea Europeana si Ucraina

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in timpul discutiilor cu omologul sau ucrainean au fost abordate mai multe probleme economice, de interes bilateral. Presedintele Basescu a precizat ca interesul Romaniei este ca Ucraina sa aiba relatii stranse cu Uniunea Europeana si cu structurile trans-atlantice.

Relaxarea sistemului de vize

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a anuntat ca, in scurt timp, cetatenii romani vor putea calatori in Ucraina fara a mai avea nevoie de vize. El a precizat, totodata, ca s-a convenit cu partea romana, acordarea de vize gratuite cetatenilor ucrainieni care doresc sa intre in Romania.

Romania si Ucraina vor respecta decizia Tribunalului International de la Haga in problema delimitarii spatiilor maritime

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca atat Romania, cat si Ucraina au fost de acord sa apeleze la un arbitraj international in problema delimitarii spatiilor maritime in Marea Neagra, ceea ce – apreciaza seful statului roman – demonstreaza bunele relatii bilaterale.

Presedintele Basescu a adaugat ca cele doua tari au depus, deja, documentatia necesara la Tribunalul de la Haga si a estimat ca instanta internationala va emite o hotarare in acest caz la sfarsitul anului 2008.

De asemenea, Traian Basescu a afirmat ca aceasta hotarare va fi respectata de ambele tari, fapt confirmat si de omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko.

Ucraina – interesata de proiectul Nabucco

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a anuntat, totodata, ca proiectul Nabucco reprezinta un domeniu de interes pentru tara sa. El a anuntat ca, in scurt timp, ii va trimite, in scris, presedintelui roman pozitia Ucrainei in aceasta problema.

Proiectul Nabucco isi propune sa transporte gaze naturale din regiunea Caspica si din Orient catre vestul Europei, tranzitand Romania.

HotNews.ro, D. Mihai, 15 ian 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.