Scoaterea definitiva din rezervele de stat a peste un milion de tone de lignit

Guvernul a aprobat scoaterea definitiva din rezervele de stat a unor cantitati de carbune energetic pentru Termoelectrica Bucuresti, Colterm SA Timisoara, Electrocentrale Oradea SA si complexele energetice Craiova, Turceni si Rovinari.

Din cantitatea totala de 1.107.698,7 tone de lignit, care va fi scoasa din rezerva de stat, societatii Termoelectrica SA ii revin 130.000 tone, Complexului Energetic Craiova – 266.380,4 tone, Complexului Energetic Turceni – 300.000 tone, Complexului Energetic Rovinari – 187.344,8 tone, societatii Colterm Timisoara – 67.730,6 tone, iar societatii Electrocentrale Oradea – 156.242,9 tone.

In cadrul procesului de reorganizare si restructurare a sectorului energetic, mai multe centrale termice au trecut la administratia publica locala si au fost infiintate complexele energetice, in care exploatarile miniera pe baza de lignit au fost integrate ca centre de cost ale producatorilor de energie.

Totodata, in vederea realizarii obiectivelor strategiei de privatizare si atragerii de investitii in sectorul energetic, in cadrul complexelor energetice s-au prevazut programe de reabilitare a grupurilor energetice, de modernizare sau retehnologizare a acestora, care se vor desfasura pe perioade mai mari de timp, ceea ce conduce la un consum mai mic de carbune.

In aceste conditii, nu se mai justifica mentinerea in stoc a unei mari cantitati de lignit.

Scoaterea definitiva din rezerva de stat a cantitatilor de carbune va reduce costurile cu intretinerea depozitelor si blocarea unor sume de bani, va conduce la evitarea degradarii carbunelui stocat, precum si a pericolului aparitiei fenomenului de autoaprindere in perioada de vara, cand nu se pot efectua lucrari de tasare a stocului de carbune.

Pentru Societatea Comerciala “Termoelectrica” – S.A., filialele sale, complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni, punerea la dispozitie a respectivelor cantitati de lignit urmeaza a se face dupa restituirea cantitatilor imprumutate in decembrie 2005, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.168/2005.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.