Scriitoarea de origine română Herta Müller a luat Nobelul pentru Literatură

După alte două niminalizări din partea guvernului german pentru prestigiosul premiu Nobel pentru Literatură – prima dată în anul 1999, apoi în 2008 – a treia oară, premiul pe 2009 i-a fost decernat scriitoarei de origine română Herta Müller.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, fiind la ora actuală o scriitoare recunoscută în spaţiul literaturii în limba germană, şi în întreaga Europă.

De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale.

În România, la editura Polirom i-au apărut volumele „Regele se-nclină şi ucide“ (2005), „Este sau nu este Ion“ (2005) şi „Animalul inimii“ (ediţia a II-a, 2006).

Între 1973 – 1976, Müller a studiat limba germană şi literatura română la Universitatea din Timişoara. În această perioadă, ea a activat în Aktionsgruppe Banat, un cerc de tineri autori de limbă germană, care, în opoziţie cu dictatura lui Ceauşescu, au căutat libertatea de exprimare.

După terminarea studiilor, Herta Müller a lucrat ca traducător la o fabrică de maşini, în perioada 1977 – 1979, fiind concediată atunci când a refuzat să fie un informator pentru poliţia secretă din România. După concedierea sa, scriitoarea a fost hărţuită de Securitate.

Herta Müller a debutat cu o colecţie de povestiri, intitulată „Niederungen“ (Ţinuturile joase) (1982), care a fost cenzurată în România. Doi ani mai târziu, i s-a publicat versiunea necenzurată în Germania. Din cauză că Herta Müller a criticat public dictatura, cărţile ei nu au mai putut fi publicate în România. În 1987, Müller a emigrat în Germania împreună cu soţul ei, autorul Richard Wagner.

În prezent, Herta Müller trăieşte la Berlin. Din 1995, ea este membră a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
like la pagina pentru a continua!