Seful arhivelor seviciului secret din Bulgaria s-a sinucis

Bojidar Doicev, directorul departamentului “Arhive si Dosare Secrete” al Serviciului National de Informatii din Bulgaria a fost gasit mort in biroul sau. Anuntul mortii a fost facut abia joi seara, la o zi dupa deces, relateaza site-ul Novinite.com.

Corpul neinsufletit a lui Bozhidar Doychev a fost descoperit miercuri seara, in biroul sau, dupa ce familia s-a deplasat la locul sau de munca pentru a-l cauta. Conform primelor investigatii, se pare ca Doicev s-ar fi sinucis.

Procurorul general Boris Velcev, informat despre moartea lui Doicev imediat ce familia a gasit cadavrul, a ordonat procurorilor sa deschida o ancheta asupra cazului.

Pana in prezent, nu se stie daca Doicev a lasat un bilet de adio, insa unii colegi ai sai au declarat pentru postul de radio Darik News ca gestul lui disperat a fost provocat de problemele personale.

Totusi, alte persoane sustin ca Doicev ar fi putut incerca astfel sa ascunda o serie de informatii din dosarele clasificate, deoarece Bulgaria ar intentiona sa declanseze o operatiune de desecretizare a unora dintre ele.

Nici ministerul de Interne, nici politia de la Sofia nu au confirmat informatia. Directorul Serviciului National de Informatii din Bulgaria, Kircio Kirov, nu a dorit sa comenteze incidentul.

Serviciul National de Informatii este unul dintre serviciile speciale subordonate presedintelui bulgar Gheorghi Parvanov. Biroul de presa al presedintiei nu a dat publicitatii nici un comunicat despre moartea celui responsabil de arhivelor secrete ale perioadei comuniste, in ultimii 25 de ani.

Tema dosarelor secrete a devenit de actualitate in Bulgaria, in primavara acestui an, cand s-a dovedit ca niste reputati ziaristi, doi vicepresedinti ai parlamentului si un deputat fusesera colaboratori ai serviciilor secrete comuniste.

HotNews.ro, C. Marin, 17 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.