STUDIU Doar 18% dintre romani vor educatie financiara in scoli, desi au cele mai slabe cunostinte financiare din UE

Doar 18% dintre români se așteaptă ca educația financiară să fie predată în școală, iar 42% consideră că aceasta trebuie oferită de bănci și de specialiști în finanțe, în condițiile în care românii sunt codașii Europei în privința nivelului de cunoștințe financiare, potrivit unor studii prezentate joi de Banca Comercială Română (BCR), în cadrul unei conferințe de presă.

Românii se numără printre cei mai puțin educați oameni la nivel global din punct de vedere financiar, România ocupând locul 123 într-un top care cuprinde 143 de țări, iar la nivelul Uniunii Europene se clasează pe ultima poziție, potrivit unui studiu prezentat recent de Adrian Marin, membru în Comitetul Director al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România (UNSAR), scrie News.ro.

În aceste condiții, procentul celor care așteaptă educație financiară din partea unei bănci este de peste două ori mai mare decât cei care consideră că aceasta ar trebui predată în școală, potrivit studiului ”Românii și educația financiară”, realizat de BCR și compania de cercetare Unlock.

”O explicație a acestei diferențe ar fi că sistemul de învățământ are lipsuri, se luptă cu anumite probleme, iar oamenii se simt mai aproape de bănci, cu care au o relație mai strânsă”, a declarat vicepreședintele de retail al BCR, Dana Demetrian, într-o discuție cu jurnaliștii.

Prin educație financiară, 75% dintre românii înțeleg că trebuie să împrumute bani numai atunci când sunt siguri că îi pot da înapoi, iar 66% dintre ei consideră că educația financiară înseamnă să nu cheltuiască mai mult decât câștigă.

”Procentul celor care înțeleg prin educație financiară a fi capabil să faci economii este abia pe locul al treilea. Există o diferență față de țările mai dezvoltate, unde această a treia categorie este pe prima poziție”, a spus Demetrian.

BCR a inaugurat joi un nou concept de agenție bancară, denumit Centrul de Dialog Financiar, prin care vrea să le ofere clienților educație financiară. Din 2009 până acum, aproape 200.000 de clienți ai BCR au decis să facă refinanțări, restructurări sau ajustări de costuri, potrivit datelor prezentate de bancă.

BCR, cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, a obținut un profit net de 636 milioane lei (141,5 milioane euro) în primul semestru din acest an, în creștere cu 5,4% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă din 2015, în condițiile în care rata creditelor neperformante a scăzut la 14%, de la peste 23% în urmă cu un an.

Activele băncii au crescut cu 2,5% în prima jumătate a acestui an, până la 63,94 miliarde lei (14,2 miliarde euro) la finalul lunii iunie.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: