Televiziunile fug de publicitatea online

Renumite pentru ardoarea cu care incearca sa scoata profit din orice secunda de emisie, televiziunile romanesti neglijeaza total o zona de cistig aflata in dezvoltare. Banii investiti in publicitatea online din Romania au ajuns in 2005 la aproape doua milioane de dolari, iar optimistii de pe piata spera ca anul acesta suma sa se dubleze.

Editiile online ale ziarelor au devenit producatoare de profit, acaparind aproape jumatate din sumele cheltuite “virtual” de companii. In acest timp insa, televiziunile au ramas mult in urma, fiind abia la primii pasi pe Internet. Majoritatea site-urilor prezinta doar programul TV, scurte descrieri ale emisiunilor si vedetelor si, uneori, cite o stire despre acestea.

Printre cele mai dezvoltate site-uri sint cele ale TVR, Antena 1 si 3 si Realitatea TV, care au inceput, in ultima jumatate de an, sa “posteze” inregistrari ale celor mai urmarite emisiuni.

Cistiguri prea mici

Nici una dintre paginile web ale marilor televiziuni din Romania nu a gasit de cuviinta sa cedeze agentiilor de publicitate din spatiul alocat promovarii. Bannerele publicitare lipsesc cu desavirsire, desi banii incasati pe acestea ar putea usor sa acopere costurile necesare intretinerii site-ului, ba chiar sa aduca profit.

Reprezentatii celor mai mari agentii care administreaza spatiul publicitar virtual sint de parere ca televiziunile neglijeaza acest domeniu. “In Romania, tv-ul e rege.

Iar cind ai profit de milioane de euro din televiziune orice ai face, iar din online scoti sume cu doua ordine de marime mai mici, interesul e redus”, a declarat Calin Rotarus, directorul diviziei de vinzari online a agentiei Arbomedia.

Orlando Nicoara, direc-torul general al NetBridge Investments, crede chiar ca strategia adoptata de specialistii in marketing ai televiziunilor este perdanta. “Televiziunile nu si-au gindit site-urile in asa fel incit sa atraga publicul. Ar putea investi in ele, sa le faca interactive, sa-si aduca vedetele sa comunice cu fanii.

Deocamdata site-urile sint obositoare, cu content actualizat rar, dar plin de flash-uri”, este de parere Nicoara.

Unii incearca, altii stau

De cealalta parte, reprezentantii televiziunilor mari sustin la unison ca scopul paginilor web este de a informa, nu de a produce bani.

In plus, in epoca Internetului de banda larga, Constantin Constantinescu, directorul IT&C al televiziunii publice, sustine ca “publicitatea pe site are unele efecte nedorite: ingreuneaza accesul in sectiuni, afecteaza grafica si face pagina sa se incarce mai greu. Pina acum, nu am considerat ca veniturile pe care le putem obtine din publicitatea pe site compenseaza aceste efecte”.

Cotidianul, 04 apr 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.