Tocmai.ro și Olx.ro au pierderi de milioane

olx_89381500Cele două mari site-uri de anunțuri gratuite din România, Tocmai.ro și Olx.ro, fostul Mercador.ro, și-au dublat sau chiar și-au triplat pierderile anul trecut, comparativ cu situația din 2012.

Ambele site-uri concurente au făcut, pe parcursul anului trecut, și fac în continuare eforturi mari pentru a câștiga prioritate în atenția publicului. Pentru aceasta, atât Tocmai.ro, cât și Olx.ro, investesc masiv în publicitate pe toate canalele media disponibile: posturi de televiziune, radio, presa scrisă, internet și prin publicitate outdoor.

După ce, aparent, cele două site-uri de anunțuri gratuite și-au declarat război în anul 2012, pe parcursul anului trecut, lupta s-a întețit. Acest lucru s-a tradus prin dublarea sau chiar triplarea pierderilor firmelor care dețin aceste site-uri.

Compania Allegro Online Services România SRL, proprietara site-ului Olx.ro, fostul Mercador.ro, a încheiat anul trecut cu o pierdere netă de 20,4 milioane de lei, sumă echivalentă cu 4,6 milioane de euro.

Pierderea firmei s-a triplat, în condițiile în care, în 2012, a fost de aproximativ 1,6 milioane euro. Pe de altă parte, și afacerile companiei au crescut de aproape 23 de ori, de la 236.000 lei, în 2012, până la 5,36 milioane lei anul trecut (circa 1,2 milioane euro), conform datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice.

În ceea ce privește cheltuielile, acestea s-au cifrat, în 2013, la 26,3 milioane lei (aproape 6 milioane euro), în creștere de peste trei ori, de la puțini peste 8 milioane de lei, în anul anterior. O asemenea creștere a activității firmei a însemnat și creșterea numărului de angajați de la opt persoane, în 2012, până la 22 salariați, anul trecut.

Allegro Online Services România face parte din Allegro Group, care mai deține și site-urile Autovit.ro și Compari.ro. Allegro Group România face parte din grupul internațional Allegro, care fost înființat în anul 1999, în Polonia.

Allegro Online Services România este controlată în proporție de 99,9% de compania olandeză MIH Allegro BV, iar diferența de 0,1% este deținută de firma olandeză Myriad International Holdings BV. Consiliul de Administrație al companiei este compus din patru cetățeni străini: Bob Van Dijk, Arthur Nicolaas Wilhelmus Van Wijk Jurriaanse și Liska Vaclav.

Site-ul Tocmai.ro, deținut de compania Sibmedia Interactive SRL din Sibiu, a încheiat anul trecut cu o pierdere netă de 25,36 milioane lei (5,74 milioane euro). Pierderile firmei au fost mai mult decât duble comparativ cu anul precedent, când s-au cifrat la 9,21 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro).

Cifra de afaceri a proprietarului Tocmai.ro a crescut de la 1,05 milioane lei, în 2012, până la 2,83 milioane lei (0,6 milioane euro), anul trecut. Și cheltuielile firmei au explodat de la circa 11 milioane lei, în 20122, până la 29,3 milioane lei (6,6 milioane euro), în 2013.

Echipa s-a mărit cu un singur salariat, la finele anului trecut compania figurând cu patru angajați. Compania Sibmedia Interactive SRL este deținută în proporție de 95% de compania norvegiană SC Schibsted Classified Media AS, restul de 5% din capitalul social fiind în posesia SC Seveds Capital SRL din Sibiu. Administratorii societății sunt Tocca Ștefan Radu, Yndestad Stein și Frey Eric Martin Linus.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: