Transportatorii auto pot circula fara autorizatii in tarile membre UE

Transportatorii romani nu vor mai trebui sa obtina autorizatii pentru 26 de tari din Uniunea Europeana, odata cu acceptarea Romaniei in randul tarilor membre, insa vor fi nevoiti sa obtina in continuare autorizatii de transport pentru tari ca: Serbia, Muntenegru, Croatia, Ucraina, Norvegia, Turcia, Maroc, Kazahstan, Rusia sau Albania.

Peste doua mii de companii de transport totalizand un parc auto de peste 12.000 de masini circula liber in Uniunea Europeana, incepand de luna aceasta, fara a mai avea nevoie de autorizatiile auto eliberate de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), se arata intr-un comunicat al autoritatii.

“Fara restrictiile impuse de acordurile internationale anterioare, companiile de transport pot face oricate drumuri cu oricate masini in granitele Uniunii, ceea ce va contribui la dezvoltarea comertului intre Romania si celelalte tari din UE”, a declarat Eduard Lovin, director excutiv IT la IGCTI.

Liberalizarea transportului odata cu intrarea in UE rezolva problemele create de faptul ca cererea operatorilor era intotdeauna mai mare decat oferta negociata intre ministerele de transport din Romania si tarile respective.

Sistemul de alocare electronica a autorizatiilor de transport va functiona in continuare dupa aceleasi principii pentru destinatiile din tarile care nu fac parte din spatiul UE.

In 2006, IGCTI a acordat in jur de 380.000 de autorizatii pentru transportul international de marfa si a atribuit, in urma licitatiilor electronice, 780 trasee nationale pentru transport persoane.

Lansat in 2003, sistemul electronic, aloca autorizatii auto, pe baza unor formule matematice, companiilor de transport din Romania.

HotNews.ro, D.C., 10 ian 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.