Trei ”afaceri” extrem de profitabile dar ilegale

valiza_de_bani_14299800Afacerile legale te îmbogățesc mai greu, dacă te mai îmbogățesc vreodată. După acest principiu se ghidează unii români care aleg să facă afaceri ilegale și să câștige profituri mari, pentru care, însă, își asumă riscuri enorme.

Pedepsele pentru afacerile ilegale pot fi de la amenzi până la închisoare. Însă, chiar dacă nu este prins de autorități, cel care le desfășoară riscă să deranjeze anumite grupări mafiote. Nu recomandăm nimănui să se apuce de astfel de ”afaceri”, ci facem o trecere în revistă a unor metode ilicite prin care se fac însă milioane în România.

Money.ro vă prezintă, pe scurt, în ce constau trei afaceri ilegale care sunt desfășurate de unii români. Menționăm că aceștia se află în afara legii și riscă în orice moment să fie descoperiți de autorități și să ajungă la pușcărie.

Producția țigărilor netimbrate

Contrabanda cu țigări se numără printre cele mai răspândite infracțiuni comerciale în România. În timp ce unii preferă să aducă țigaretele ilegal din Republica Moldova sau din Ucraina, alții consideră că își asumă un risc mai mic dacă le produc ei înșiși.

Pentru a începe acest business ilicit, este nevoie de un spațiu de producție de circa 200 mp, aparat pentru producția țigaretelor, tuburi pentru țigări, tutun vrac, arome, aparatură de imprimat și ambalaje. 200 de tuburi pentru țigări cu filtru maro costă între 4,5 și 7 lei, în funcție de tipul ales. Un aparat de injectat țigări are un preț de 20 de lei, cele mai ieftine, putând să ajungă până la aproximativ 300 lei. Un aparat de făcut țigări manual costă cam 20 lei, iar unul automat, cu tot cu funcția de injectare inclusă, de la 50 de lei.

Prețurile cresc substanțial pentru utilajele de dimensiuni mai mari, apropiate de cele industriale, dar care produc mai multe țigarete într-un timp mai scurt. Aromele pentru țigări pot fi găsite pe piață și la 22 lei/30 ml. Iar tutunul tocat poate fi achiziționat fie de pe piața neagră din România, fie după ce a fost importat din străinătate. Pe site-urile de anunțuri, de exemplu, 320 grame de tutun pot fi cumpărate cu 50 lei, iar o jumătate de kilogram de tutun unguresc plus o aromă de 25 ml costă 90 de lei.

Investiția inițială necesară deschiderii unei minifabrici ilegale de țigarete ar fi de aproximativ 3.000-3.500 euro, fără a include un eventual cost cu spațiul.

Costurile de producție s-ar cifra undeva la 10-20% din prețul cu care se vând țigările în comerțul legal. Astfel, vândute cu o reducere de 40% față de prețul oficial, țigaretele produse în acest fel aduc profituri uriașe. Mai exact, profitul este de nu mai puțin de 6 lei pe pachet. La o capacitate de producție de 2.000 de pachete pe zi, profitul net este de 12.000 de lei, adică aproape 2.700 de euro.

Contrabanda cu alcool

Din cauza accizelor mai mari impuse de autoritățile române băuturilor alcoolice comparativ cu statele vecine foste republici URSS, Ucraina și Republica Moldova, contrabanda cu aceste produse există, însă mai redusă decât cea cu țigări. O asemenea afacere ilegală este mai periculoasă din cauza trecerii frontierei.

Practic, implică două variante de lucru. Prima este ca băuturile să fie ascunse în mijlocul de transport sau printre alte produse transportate, în speranța că vameșii nu vor observa nimic. A doua posibilitate este mituirea vameșului pentru a trece granița cu produsele de contrabandă. Ambele variante comportă riscuri foarte mari. Așadar, pentru a desfășura o asemenea afacere, este nevoie de o mașină, eventual cu modificări operate pentru a putea ascunde alcoolul și care poate fi cumpărată la second-hand cu 2.000-3.000 de euro.

Apoi, vor trebui acoperite costurile cu benzina dus-intors cel puțin până la localitatea cea mai apropiată de frontieră de unde vor fi cumpărate sticlele cu băuturi. Și, în al treilea rând, sunt banii necesari achiziției băuturilor în sine. De exemplu, cu 100 lei pot fi cumpărate 10-12 sticle de vin din Republica Moldova de bună calitate, care pot fi vândute cel puțin la un preț mai mult decât dublu pe piața neagră din România.

Pentru un transport de 100 de sticle de vin bun, cu timbru de Moldova, investiția ar fi de circa 8.000 de lei, plus benzina. După vânzarea produselor la un preț dublu, se poate obține un profit similar. Profitul crește cu mult dacă afaceristul cumpără licorile en gros, de la producători neautorizați și le revinde în România.

Cultivarea marijuanei

Aceasta este de departe cea mai profitabilă cultură agricolă din România. Pentru a desfășura o asemenea afacere, persoanele care cred că merită să-și riște libertatea pentru bani au nevoie, în primul rând, de un loc potrivit pentru cultivarea plantei de Cannabis, de preferat zonele cu iarbă, într-o vale, și să nu fie la munte, unde aceasta nu crește bine. Și, în mod obligatoriu, trebuie să fie un loc ferit și sigur, care nu va fi descoperit de poliție. Totuși, locul trebuie să fie relativ ușor accesibil, pentru a vă putea ocupa de mica plantație: s-o udați, să-i puneți îngrășăminte etc.

Trei semințe de Cannabis pot fi cumpărate de pe piața neagră cu 150 de lei. Investiția nu este mare dacă avem în vedere faptul că dintr-o singură plantă se obține, la finalul ciclului de creștere, aproape o jumătate de kilogram de marijuana. Un gram de marijuana costă, în România, între 80 și 100 de lei. Asta înseamnă că o singură plantă poate genera un venit cuprins între 40.000 lei și 50.000 lei (circa 10.000-11.000 euro).

În cazul în care cultivatorul nu vrea să fie și dealer, acești bani vor trebui împărțiți cu persoanele care distribuie marijuana la consumatorii finali.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: