In timp ce in Romania, castelul Bran – de care se leaga numele lui Dracula – este motiv de controversa, un om de afaceri din Ungaria isi propune sa contruiasca un castel care sa reconstituie palatul lui Attila, conducatorul maghiarilor in antichitate. Proiectul e grandios numai ca, spun istoricii, se bazeaza pe o simpla fictiune, relateaza cotidianul Nepszabadsag.
Oricum, omul vrea sa il depaseasca pe Dracula in ceea ce priveste atragerea turistilor.
Localitatea Tapioszentmarton nu e doar un nume greu de rostit pentru nevorbitorii de maghiara. Ci si locul unde se crede ca este inmormintat marele rege maghiar Attila, cunoscut si sub numele de “Biciul lui Dumnezeu”.
Controversele asupra acestui subiect abunda, multi istorici considerind ca este doar o legenda.
Altii insa, iau lucrurile in serios. Printre ei si excentricul om de afaceri Janos Kocsi, care la inceputul anilor 90 a cumparat 1000 de hectare de teren in zona si s-a apucat sa creasca – desigur – cai. Asta pentru ca Tapioszentmarton are o traditie bogata in acest sens.
Aici spre exemplu, in 1874, s-a nascut iapa Kincsem, care nu a pierdut niciodata vreo cursa de alergari, intrind astfel in istoria hipica.
In anii din urma localitatea a devenit insa celebra din cu totul alte motive. Janos Kocsi a transformat-o intr-un loc de pelerinaj unde sute de mii de oameni, din toata lumea, vin ca sa se bucure de radiatiile benefice ale locului.
Foarte multi dintre ei spun ca se simt mult mai bine, scapa de dureri sau pur si simplu se incarca cu energie pozitiva numai pentru ca se afla in apropierea a ceea ce se banuieste ca este “colina lui Attila”, locul unde se presupune ca ar fi inmormintat maretul rege al maghiarilor.
Fie pentru ca a simtit ca acest lucru poate fi exploatat din punct de vedere economic, fie pentru ca sincer crede in prezenta lui Attila, cert este ca Janos Kocsi si-a propus sa reconstituie castelul regelui (vezi foto).
Pentru aceasta e dispus sa investeasca nu mai putin de 20 de milioane de euro. “Deoarece dovezile istorice privind locul unde a fost amplasat sau cum arata castelul lui Attila sunt foarte putine, arhitectul Tibor Hayde s-a aratat dispus sa satisfaca toate fanteziile clientului”, relateaza cotidianul Nepszabadsag.
Asa ca viitorul castel ar urma sa se intinda pe o suprafata de 6 mii de metri patrati, ar avea patru turnuri de cite 28 de m inaltime, o sala a tronului, un hol al cavalerilor sau o camera unde sunt expuse arme.
Vizitatorii prea obositi de mersul pe jos sau de povestile despre Attila pot sa isi traga sufletul intr-un restaurant imens (de aproape 2,800 mp) sau sa se reculeaga intr-o capela.
Omul de afaceri Janos Kocsi ramine convins ca afacerea sa se va dovedi una profitabila. “Daca romanii cistiga bani de pe urma mitului lui Dracula, de ce noi ungurii nu am putea sa ne folosim de legenda lui Attila?.”
HotNews.ro, M.C., 16 ian 2007