Programul PRIMA CASĂ devine permanent

prima_casa_80746f538c_42492500Pornit în urmă cu patru ani cu garanţia a statului, programul ipotecar Prima Casă a căpătat o asemenea popularitate încât autorităţile anunţă că îl vor sprijini atâta timp cât va avea cerere.

Programul Prima Casă, care a debutat în iulie 2009, s-a dovedit rapid un succes, garanţiile epuizându-se destul de repede, graţie avansului minim de doar 5% şi costurilor plafonate la un nivel scăzut. Apoi, din 2010 încoace, cam de fiecare dată când se apropia sfârşitul de an, clienţii şi vânzătorii intrau în panică din cauză că se termină plafonul şi nu mai apucă să cumpere pe credit, respectiv să vândă. Nici anul 2013 nu a scăpat de teama epuizării garanţiilor, adică de spectrul închiderii programului.

Până spre sfârşitul lunii iunie, prin Prima Casă au fost acordate circa 14.000 credite în 2013, cu o valoare medie de sub 39.000 euro. Ritmul de acordare a crescut în ultima vreme, întrucât în piaţă s-au înmulţit zvonurile că programul se va opri în acest an, iar sumele se vor epuiza mai devreme de finele anului.

Chiar preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, estimează că, dacă ritmul actual se menţine, plafonul s-ar putea epuiza prin septembrie sau la jumătatea lunii octombrie. Potrivit datelor FNGCIMM, plafonul care mai e disponibil în acest moment ar ajunge pentru acordarea unor credite de 275 milioane euro.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun însă că urmăresc îndeaproape execuţia programului şi au în vedere suplimentarea plafonului astfel încât acesta să nu se întrerupă, în condiţiile în care BRD declară că împreună cu dosarele aflate în prezent în analiză au ajuns să acopere întregul plafon de garanţii de 21 milioane euro.

Statul veghează la continuitate

„Urmărim atent evoluţia programului Prima Casă şi avem grijă ca el să nu se oprească. La sfârşitul lui 2012, am estimat pentru 2013 un plafon de garanţii la Prima Casă relativ similar celui din 2012, dar vedem că el se consumă mai repede şi vom avea grijă să îl suplimentăm la timp pentru a nu se întrerupe“, a declarat Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

De la începutul programului şi până în prezent, prin Prima Casă s-au acordat circa 94.000 de credite, în valoare totală de 3,685 miliarde euro, valoarea medie a creditului fiind de aproape 39.000 euro. În ciuda crizei, Prima Casă a fost singurul produs de creditare de retail care a înregistrat creştere, după cum remarcă şi Claudiu Cercel, director general adjunct BRD.

Practic, programul a devenit atât de popular, încât a determinat unii dezvoltatori să-şi adapteze oferta la el. „Prima Casă a fost şi este un program care a facilitat achiziţia unei locuinţe pentru un număr foarte ridicat de persoane. A avut un rol în stabilirea unui barem pe piaţa rezidenţială şi a creat un nou segment pe piaţa finanţărilor. A creat, de asemenea, noi standarde de preţ pe segmentul nou, standarde la care dezvoltatorii au încercat să se adapteze, construind locuinţe care să se preteze la o achiziţie prin Prima Casă“, spune Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Potrivit statisticilor băncilor, Prima Casă are o pondere de peste 85% în totalul creditării ipotecare de retail, dar consultanţii imobiliari spun că ponderea este egală între creditele Prima Casă şi cele ipotecare clasice. „Estimăm că achiziţiile prin Prima Casă deţin circa o treime în totalul tranzacţiilor cu locuinţe, celelalte tipuri de finanţări deţinând circa o treime, iar achiziţiile cash (upgrade-uri de cele mai multe ori) deţinând tot o treime“, spune Ilie.

continuarea pe Capital.ro


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: