1 actiune la compania lui Warren Buffett costa cat 4 apartamente in Bucuresti

O acţiune la Berkshire Hathaway, companie deţinută de Warren Buffett, celebrul investitor care a prevăzut criza dot-com din anii 2000 şi cel care a ajutat la salvarea Goldman Sachs în 2008, costă 248.330 de dolari, adică echivalentul a patru apartamente în Bucureşti.

Preţul unui apartament de două camere situat în apropierea centrului Capitalei costă în jur de 60.000 de dolari. Preţul unei acţiuni a crescut cu peste 25% în acest an, după ce doar în ultimele trei luni au afişat un avans de 14%, adică 46.000 de dolari. Cu alte cuvinte, dacă un investitor ar fi avut două acţiuni BRK, listată la New York, ar fi câştigat în 12 luni aproximativ 90.000 de dolari.

Berkshire Hathaway, fondată în 1839, ca producător de costume bărbăteşti până în anii 1960, a fost transformat de Warren Buffett în cel mai mare holding al lumii, ocupând locul al patrulea în topul celor mai valoroase companii ale lumii, cu o capitalizare bursieră de 404 miliarde dolari. Berkshire deţine companii precum asigurătorul GEICO, Net Jets – companie care oferă servicii de închiriere a avioanelor private sau participaţii importante în Coca-Cola, Wells Fargo sau IBM.

Berkshire a fost fondată acum peste 170 de ani de către Oliver Chace, un industriaş din Rhode Island. Coincidenţa face ca Chace sa fi fost membru al grupului religios Quacker, la fel ca şi strămoşii lui Buffett. Mai târziu Berkshire fuzionează cu o altă fabrică de textile, Hathaway Manufacturing, fondată de Horatio Hathaway – negustor de ulei de balenă, ce a activat în contextul comerţului dintre Imperiul Qing (China) şi Statele Unite, supranumit Old China Trade.

Buffett începe să cumpere acţiuni Berkshire Hathaway în 1962. El a regretat la început expunerea pe care o avea în compania de textile. Concurenţa mărfurilor din import făcea greu realizabilă o rentabilitate care să îl mulţumească pe celebrul investitor. Alege să transforme Berkshire într-un vehicul investiţional, iar în 1966, Buffet aduce National Indemnity către Berkshire Hathaway, o companie de asigurări, prima incursiune a lui Buffett în domeniul acesta.

Un an mai tărziu, urmează achiziţii importante în Government Employees Insurance Company (GEICO), alt asigurator. Din 1985, afacerea cu textile din holdingul Berkshire Hathaway fost închisă. Compania oferă astăzi 331.000 de locuri de muncă. În 2015, a înregistrat venituri totale de 210,8 miliarde dolari, în creştere cu 8,29%, în timp ce profitul a fost de 24 miliarde dolari, în creştere cu 21,18% faţă de anul precedent.

Berkshire Hathaway a plătit doar o singură dată dividende şi nu şi-a împărţit niciodată acţiunile de clasa A. Astăzi, o astfel de acţiune valorează 248.330 dolari, fapt ce face greu ca un investitor mic să ajungă să deţină participaţii în Berkshire Hathaway.

Buffett, a cărui avere este estimată la 75 miliarde dolari, a spus în 2010 că investiţia în Berkshire Hathaway a fost cea mai mare greşeală de investiţii a sa, declarând că dacă ar fi investit banii aceia direct în industria asigurărilor, ci nu prin Berkshire, ar fi câştigat aproximativ 200 miliarde dolari astăzi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.12.2016


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: