Fraţii Micula au câştigat procesul împotriva statului român

ioan_si_viorel_micula_62096700Romania a pierdut pentru prima dată un proces laa Curtea de Arbitraj Internaţional de pe lângă Banca Mondială, într-un litigiu cu grupul fraților Micula, și trebuie să plătească celor doi oameni de afaceri despăgubiri în valoare de 250 de milioane de dolari.

Decizia nu este susceptibilă de nicio cale de atac, fiind executorie.

Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice au declarat pentru Mediafax că se intenţionează compensarea sumei câştigată de fraţii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de aceştia. Sursele citate au precizat că este un caz fără precedent şi se caută cea mai bună modalitate de punere în practică.

La rândul său, Ioan Micula a declarat pentru Mediafax că “dacă domnii de la Finanţe spun că vor acoperi datoriile cu banii ăştia, înseamnă că ştiu ei mai bine”.

“Eu ştiu că nu avem datorii atât de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastră, ci din cauza contextului economic”, a adăugat Micula.

Procesul de arbitraj a fost intentat în anul 2005, potrivit avocatie.ro. Frații Ioan și Viorel Micula aveau cetățenie suedeză, fapt ce le-a permis, în anul 2005, să se adreseze ICSID, invocând Acordul bilateral dintre Suedia si Romania, prin care cele două țări se angajează să protejeze investițiile reciproce.

Cei doi oameni de afaceri s-au adresat tribunalului arbitral, în calitate de investitori suedezi, acuzând statul român că a încalcat acest Acord internațional prin retragerea facilităților fiscale date pentru zonele defavorizate unde aceștia au dezvoltat grupul de firme European Food & Drinks, mai spun sursele citate.

La acea vreme, European Drinks era cel mai mare grup românesc din industria alimentară.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: