Start la speculatii: Warren Buffett, are pe mai multi bani ca niciodata. Berkshire Hathaway are 85 de miliarde de dolari cash. Care va fi urmatoarea achizitie a legendei de pe Wall Street?

Warren Buffett are mai mult cash ca niciodată. Gigantul Berkshire Hathaway, compania pe care ”oracolul din Omaha” o controlează, avea aproape 85 de miliarde de dolari, potrivit registrelor de pe 30 septembrie, scrie Bloomberg. Această sumă este cu peste 13 miliarde de dolari mai mare decât cash-ul pe care îl avea compania pe 30 iunie, adică 72,7 mld. dolari.

”Are destulă muniţie pentru investiţii. 85 de miliarde de dolari înseamnă foarte mulţi bani”, a spus Bill Smead, care supraveghează Smead Capital Management, un fond care are în gestiune 2,1 mld. dolari.

Balanţa de cash cel mai probabil va aprinde o nouă rundă de speculaţii legate de viitoarea achiziţie pe care o va face Buffett, în vârstă de 86 de ani. În ultimele cinci decenii, el a ridicat compania din Omaha, Nebraska, în una dintre cele mai mari conglomerate din lume, după zeci de achiziţii şi speculaţii pe acţiuni. Are acum un portofoliu de aproximativ 100 de miliarde de dolari şi subsidiare care se împart în toate industriile.

Venitul operational al Berkshire a urcat cu 6,6% în trimestrul al treilea, la 4,85 miliarde de dolari, sau 2,951 dolari acţiunea, împins de contribuţiile din afacerile de producţie. Analiştii estimau un câştig de 3,058 dolari/ acţiune. Profitul a scăzut cu 24% faţă de anul trecut, când Buffett a făcut o investiţie majoră în Kraft Heinz.

Anul acesta, compania şi-a mărit portofoliul de subsidiare şi a adăugat Duracell şi Precision Castparts Corp, un furnizor international pentru industria aerospaţială. Aceasta a fost una dintre cele mai mari achiziţii din istoria companiei. Cele două business-uri au împins profitul pe segmentele de manufactură, servicii şi retail cu 45%, la 1,7 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

Câştigurile aggregate ale companiei au scăzut pentru restul grupului, inclusive pentru divizia de produse chimice Lubrizol şi producătorul de unelte Iscar, potrivit declaraţiei fiscale.

Warren Buffett a pierdut 1,4 miliarde de dolari din averea sa în septembrie după ce banca americană Wells Fargo a pierdut 3,3% în urma scandalului conturilor fantomă, în condiţiile în care au fost făcute publice informaţii care arată că banca ar fi deschis peste 2 milioane de conturi fără aprobările clienţilor, scrie Bloomberg.

Berkshire Hathaway, cel mai mare acţionar al băncii, a scăzut pe 14 septembrie cu 2% pe bursă, ceea ce a dus la scăderea averii lui Buffett, cel mai mult din cadrul indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

Potrivit indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg, Warren Buffett este al patrulea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 64,4 miliarde de dolari. Acţiunile Berkshire Hathaway se tranzacţionează cu 456 de dolari/ acţiune, compania având o capitalizare de piaţă de 351 miliarde de dolari.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: