Topul limuzinelor de stat

Sefii principalelor institutii din Iasi nu sunt modesti in privinta autoturismelor de serviciu, cumparate cu zeci de mii de euro.

Prefectul, primarul, inspectorul general scolar si, mai nou, directorul Palatului Culturii se plimba cu masini de zeci de mii de euro. Toyota, Volkswagen, Subaru si Mercedes sunt cateva dintre marcile prezente in garajele institutiilor iesene.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, conduce detasat in top. El s-a evidentiat la acest capitol inca de cand era directorul Regiei Judetene de Apa Canal Iasi. In 2001, el a cumparat din veniturile proprii ale RAJAC o camioneta Toyota Hilux 4×4, pentru care a platit peste 600 de milioane de lei vechi, insemnand la acel moment 17.800 de dolari.

Mercedes mostenit de la Simirad

De cand a ajuns in fruntea municipalitatii, Gheorghe Nichita si-a schimbat viziunea in privinta masinilor. In august 2005, Primaria Iasi s-a imbogatit cu patru autoturisme Skoda pentru sefii institutiei. Pentru ele, orasul suporta lunar o rata de 60 de milioane de lei vechi, bani care se vor mai plati pentru inca aproximativ trei ani.

„Pentru primar s-a achizitionat, prin leasing operational, o Skoda Superb, iar pentru cei doi viceprimari, cat si pentru secretarul Primariei, cate o Skoda Octavia“, spune Andrei Trofor, purtatorul de cuvant al institutiei.

Cel mai luxos autoturism din parcul auto al institutiei este insa un Mercedes E320 4matic, cumparat in 2001, pe vremea fostului primar Constantin Simirad. „Masina a costat 105.000 de marci, adica aproximativ 1,3 miliarde de lei vechi si o folosim ocazional, cand sunt delegatii“, adauga Trofor.

Un VW Touareg pentru prefect

„Ca si celelalte Prefecturi din tara, si Iasiul a primit din partea Ministerului Administratiei si Internelor un VW Touareg. Masina este destinata in special transportului in zonele afectate de calamitati sau pe perioade grele de iarna“, spune Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al institutiei, despre autoturismul de teren cu care se plimba non-stop prefectul interimar Nicusor Paduraru. Potrivit reprezentantului Prefecturii, limuzina a costat 52.000 de euro, cu tot cu taxe. Buraga sustine ca ea poate fi folosita de prefect si in deplasarile in interes prin oras sau in afara. Bolidul a ajuns la Iasi in urma cu doar doua luni, dar a facut deja 4.500 de kilometri. Cum judetul nu a avut parte de calamitati si nici de o iarna grea, luxosul 4×4 s-a luptat doar cu gropile de pe strazi.

In plus, conducerea Prefecturii Iasi mai are in dotare doua Cielo si o Nubira, cea din urma aflandu-se acum la dispozitia subprefectului Tudor Leonte. „Masinile sunt foarte uzate si le vom da cel mai probabil la casat“, a mai spus Buraga.

Alt VW Touareg la Palatul Culturii

Un alt bugetar care si-a luat recent tot un VW Touareg din bani publici este directorul Complexului Muzeal Moldova. Val Condurache a hotarat sa-si cumpere limuzina in preajma Craciunului, la pretul de aproape 40.000 de euro, fara taxe. Afacerea s-a transformat zilele trecute intr-un mare scandal, dupa ce presa ieseana a dezvaluit faptul ca masina ar fi fost achizitionata din fondurile alocate de Guvern pentru consolidarea Palatului Culturii.

„Nu am solicitat un Touareg neaparat, ci o masina 4×4, cu care sa ne putem transporta in mediul rural, care sa aiba sistem de climatizare bun, pentru a nu se deteriora obiectele de arta. La licitatie, s-a ales oferta cea mai buna“, explica Val Condurache.

Subaru Forester la Inspectoratul Scolar

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a primit in 2004 un Subaru Forester. Autoturismul, clasat la categoria grea, a venit tot pentru a bate drumurile din judet. „Pana in 2009 se deruleaza programul Invatamant Rural, iar aceasta masina este folosita doar de catre cinci experti in formarea dascalilor de la tara. Astfel de masini au venit la toate Inspectoratele Scolare din tara“, declara Camelia Gavrila, inspectorul scolar general.

Conform specialistilor, un Subaru Forester costa acum un an circa 33.500 de euro, cu tot cu taxe. Pentru deplasarile Cameliei Gavrila, institutia a mai achizitionat in 2006, in sistem leasing, un VW Passat full options, de circa 16.500 de euro.

Toyote la Universitatea Agronomica

Alta institutie a carei conducere nu se uita la bani cand este vorba de masini de serviciu este Universitatea Agronomica din Iasi. In vara anului trecut, aici au fost achizitionate doua masini de teren Toyota, estimate la 40.000 de euro fiecare. Reprezentantii universitatii sustineau la acea vreme ca ele sunt de fapt auto-laboratoare in toata regula, folosite pentru lucrari de specialitate facute pe camp, desi nu aveau nicio dotare din fabrica in acest sens.

Escapada

Drive-test pana la Congresul PSD

Primarul Gheorghe Nichita nu are la scara numai doua masini de serviciu. Cu ocazia ultimului congres al PSD, care a avut loc in Bucuresti, el a facut deplasarea la bordul unui luxos Lexus, ultimul model, cu pretul CIP de 36.000 de euro. Autoturismul, inmatriculat cu numarul B-103782, apartine firmei Mega Auto Iasi, dealer Toyota.

„Primarul a vrut sa testeze performantele unei astfel de masini. A fost vorba de un simplu drive-test“, a declarat Gabriel Manolache, directorul firmei. In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc ieri, Nichita a recunoscut ca s-a plimbat cu limuzina respectiva, dar a precizat ca nu a condus-o el. „Totusi, marca mea preferata ramane Mercedes“, a adaugat primarul. Interesant este ca firma Mega Auto a fost infiintata de afaceristul Maricel Popa, un abonat la lucrari publice in domeniul constructiilor.

sursa: evz.ro


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.