5 domenii în care poți da lovitura

stock_exchange_51243900Pe măsură ce economia lumii își continuă revenirea, există câteva domenii care, consideră specialiștii, vor genera suficiente posibilități de investiții pentru cei care dispun de lichidități și vor să-și înmulțească banii anul acesta.

Giles Keating, șeful Departamentului de Cercetare pentru Private Banking din cadrul băncii elvețiene Credit Suisse, a explicat argumentele care stau în spatele oportunităților de investiții pe care le propune instituția pe care o reprezintă.

1. Europa. Argumentul este că Europa își revine tot mai sigur din criză, motiv pentru care Credit Suisse anticipează o accelerare a creșterii câștigurilor în 2014, care par să fie mai atractive decât cele din Statele Unite ale Americii. În aceste condiții, puteți investi în cumpărarea acțiunilor la companii europene, în special la cele germane. Investitorii cu apetit crescut pentru risc pot alege companii europene mici sau mijlocii, precum și unele bănci evaluate la un nivel scăzut. Investitorii care nu vor să riște se pot orienta către acțiuni cu dividende mari.

2. Bursă. Acțiunile companiilor listate pe bursă sunt activele preferate pentru investiții în acest an. După o creștere notabilă pe parcursul lui 2013, se preconizează o nouă fază în care stilul activ, sectorul, țara și alegerea atentă a acțiunii pot genera câștiguri substanțiale. Specialistul de la Credit Suisse îi sfătuiește pe investitori să aleagă domeniile, stilul de acțiune, țările și acțiunile propriu-zise bazându-se pe dinamica pieței. Recomandările principale sunt acțiunile din domeniul IT și bunurilor de capital.

3. Piețe emergente. Trendul creșterii economice din statele emergente se va menține și în acest an peste cel din statele dezvoltate și ar putea accelera dacă vor fi implementate reforme structurale. Însă, atenție, deficitele rămân o sursă de volatilitate în aceste piețe. Sfatul pentru investitori este să aleagă statele în principal exportatoare cu o creștere economică puternică precum e Taiwanul. O altă oportunitate este China, unde, pe termen lung, consumul, urbanizarea și potențialul de export rămân principalele motoare ale investițiilor. Totodată, este recomandată intrarea în companii care au de câștigat din revenirea ciclică a piețelor emergente.

4. Forex. Argumentul constă în faptul că, în contextul expansiunii monetare din SUA, dolarul se va întări în raport cu unele valute, cum ar fi yenul japonez (JPY). Într-un portofoliu, o poziție pe termen lung pe dolar oferă diversificare în perioadele de stres al piețelor. Recomandarea de investiții este să cumpărați USD/JPY. Pe piețele emergente, vindeți valutele statelor cu deficite în favoarea valutelor statelor cu excedente și a celor care implementează reforme.

5. Companiile care dispun de lichidități. În acest moment, companiile sunt foarte atente cu cheltuielile și conturile sunt mai pline ca niciodată cu numerar. Creșterea nivelului de încredere a directorilor și presiunea din partea acționarilor de a face investiții care să genereze profituri mai mari creează condiții bune pentru piața de fuziuni și achiziții. În acest context, investitorii cu apetit moderat pentru risc trebuie să se orienteze către firmele cu un aflux de numerar puternic și cu posibilitatea de răscumpărare a acțiunilor. Cei cu apetit pentru risc vor prefera companiile care sunt ținte pontențiale pentru concurenții care vor să-și consolideze poziția într-o anumită industrie sau companiile care vor beneficia de cesiuni de active, în urma restructurării.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: