Privit ca o soluție de refugiu în momentele de criză, în care instrumentele financiare clasice par nesigure, aurul își pierde din atractivitate în vremuri mai liniștite din punct de vedere financiar.
BCR a anunțat, ieri, că a vândut, în luna decembrie a anului trecut, peste 25 de kg de aur, după ce a lansat posibilitatea ca persoanele fizice să cumpere aur direct de la ghişeele băncii, fără să mai fi necesară o precomandă.
Cantitatea cuprinde atât aur vândut pe bază de precomandă, cât şi aurul cu vânzare imediată la ghişeele băncii, arată un comunicat al BCR. Direct la ghişeu s-au vândut peste 5 kg de aur, peste 100 de clienţi cumpărând aur fără precomandă.
Aurul oferit de BCR este furnizat de către Monetăria statului austriac. BCR vinde lingouri de diferite mărimi inclusiv cele de 2g care sunt și cele mai căutate, iar dintre monezi cea mai vândută este cea de 1/10. Cea mai mica monedă pe care BCR o oferă la vânzare are o greutate de 3,121 grame şi costă 546 lei, iar cea mai mare are 31,103 grame şi costă 4.773 lei. Cel mai mic lingou pe care banca il oferă la vânzare are o greutate de 2 grame şi costă 372 lei, iar cel mai mare are 1 kg şi costă 147.608 lei.
Alături de BCR, și clienții Piraeus Bank pot cumpăra aur de la ghișeu. În primele nouă luni ale anului trecut, Piraeus Bank a vândut 55 kg de aur. Cantitatea minimă ce poate fi cumpărată este de o monedă sau 5 grame în cazul lingourilor.
Persoanele care au decis să-și păstreze economiile în aur nu ar trebui să vândă în această perioadă decât dacă au nevoie urgentă de bani. Asta deoarece metalul galben trece, începând de anul trecut, printr-o perioadă de scădere a prețului. Cotația aurului pe piețele externe a scăzut de la 1.657,5 dolari/uncie, la finele anului 2012, până la 1.204,5 dolari/uncie, la sfârșitul anului trecut, înregistrând o scădere de 27,3%.
În România, Banca Națională afișează zilnic cotațiile pentru gramul de aur. Astfel, pe parcursul anului 2013, gramul de aur s-a ieftinit cu o treime, mai exact cu 31%. Dacă la începutul lunii ianuarie 2013 un gram de aur era cotat de Banca Centrală la 182,4256 lei/, prețul metalului prețios a ajuns, pe 31 decembrie, la 125,8097 lei.
De la începutul anului, însă, prețul aurului a crescut ușor, ajungând la 133,3493 lei/gram, ceea ce înseamnă un avans ușor, de 2,3%.
În aceste condiții, analiștii se arată rezervați în ceea ce privește evoluția prețului aurului pe parcursul anului 2014. Totul va depinde de semnalele de stabilitate sau de instabilitate din mediul economic internațional, de revenirea zonei euro, dar și de rezolvarea problemelor legate de datoria publică a Statelor Unite ale Americii. Altfel spus, dacă mediul economic va fi sub o zodie optimistă, investitorii în aur nu se pot aștepta la creșteri ale prețului.