Ce este inflatia?

Termenul inflatie explicat in DEX:

INFLÁȚIE,inflații,s. f. Fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase bănești peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului producției și circulației mărfurilor, fapt care duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor. [Var.: inflațiúnes. f.] – Din fr.inflation.

INFLÁȚIE ~if. Devalorizare și scădere a puterii de cumpărare a banilor dintr-o țară, datorită existenței lor excedentare în circulație. [G.-D. inflației; Sil. in-fla-ți-e] /<fr. inflation

Pentru a intelege mai bine ce inseamna cuvantul inflatie Investopedia.com a realizat un scurt material in care explica termenul cu ajutorul unui exemplu. Materialul este in limba engleza, iar daca nu intelegi prea bine engleza exemplul suna cam asa:

Dan are nevoie de alimente. Se duce la magazin si le cumpara. In total alimentele il costa 100 de dolari. Peste un an Dan se intoarce si cumpara aceleasi alimente, insa plateste pentru ele 105 dolari. Asta inseamna ca inflatia a crescut cu 5%.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: