Pont american: Cumpărați teren agricol. Acum!

teren_agricol_62914100Nu doar europenii sunt interesați de pământurile din România și Bulgaria. Consultanții financiari de pe Wall Street își sfătuiesc clienții să cumpere acum teren agricol în zona Măriie Negre, apreciind că doar în ultimul an, prețurile medii de aici au crescut cu circa 20%.

Din biroul său din Manhattan, Jeff Notaro gestionează un portofoliu încă modest aparținând Black Sea Agriculture (trad. Agricultura Mării Negre, n.r.) – BSA. Potrivit CNBC, fondul de investiții facilitează achiziții în terenuri agricole din țările acestei zone, în special Bulgaria și România, potrivit site-ului companiei.

Valoarea actuală a portofoliului BSA este de jumătate de milion de dolari și crește vertiginos pe măsură ce investitorii află de oportunitatea de a investi în pământ. Notaro speră ca la finele acestui ani, valoarea investiției să ajungă la un milion de dolari.

Dând exemplul Bulgariei, dar care merge ca o mănușă și pentru situația din România, prețul terenurilor agricole s-a apreciat enorm în ultimii ani și se mențin cu mult sub cele din SUA. Astfel, dacă la bulgari, prețul mediu este, potrivit lui Notaro, de 2.125 de dolari față de 13.000 de dolari cât costă el în Kansas, SUA.

Terenurile din zona Mării Negre sunt cu atât mai prețioase cu cât sunt foarte fertile și aproape de surse de apă și conectate la sisteme de irinagații. Așadar, prețurile de aici sunt duble față d emedia națională, dar Notaro le spune clienților să că riscurile investiționale sunt minime.

”Tot mai mulți oameni intră în agricultură. Este sursa alimentelor noastre”, declară și consultantul Jim Rogers, care a lansat Fondul Qunatum împreună cu George Soros la începutul anilor 70.

Rogers și Notaro fac parte dintre cei ai căror fonduri investiționale s-au redirecționat către agricultură, în special către achiziția de tren agricol în Bulgaria sau România. ”Suntem optimiști privind sectorul agricol la nivel mondial”, explică Rogers, bazându-se mai ales pe o creștere continuă a populației mondiale care va ajunge, în 2050, la 9 miliarde de oameni.

La fel ca și în Bulgaria, și în România, piața funciară a prins viață după ce familiile din mediul rural și-au redobândit proprietățile. Moștenind câteva hectare, acestea nu pot face agricultură perfomantă și au o înclinație spre a vinde, prețurile la aceste terenuri fiind încă subevaluate, motivate de oferta consistentă. Exact către aceste terenuri se îndreaptă atenția investitorilor americani care nu au intenția de a face ei înșiși agricultură, ci vor arenda apoi mai departe până va deveni rentabil să vândă la un preț mult mai mare.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.