Anca Nedea, ANT: Hotelurile de pe litoral vor avea incasari cu peste 10% mai mari. Au venit turisti straini pentru securitate

Numărul turiștilor de pe litoral va crește în această vară cu 5-8% comparativ cu vara anului trecut, iar încasările hotelierilor se vor majora cu mai mult de 10% la finalul sezonului, a declarat pentru Profit.ro Anca Nedea, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT). Ea a ajuns la aceste concluzii în urma mai multor discuții cu agențiile și hotelierii de la mare.

Cea mai mare creștere în acest an pe litoral este consemnată în dreptul numărului de turiști străini, care a urcat cu aproape 50%. “Numărul turiștilor străini pe litoral a crescut în primul rând din motive de securitate, pentru că România este considerată o țară sigură, în contextul în care alte țări din zonă nu se mai bucură de aceast statut”, a explicat aceasta. Ea a recunoscut, însă, că această creștere spectaculoasă a fost posibilă și pentru că ne raportăm la niște cifre “leșinate”.

Într-adevăr, după cum arată și Institutul Național de Statistică (INS), litoralul românesc (exceptând orașul Constanța) a primit vara trecută 29.600 de turiști străini, cifră derizorie. În aceeași perioadă, în hotelurile de la mare s-au cazat 792.000 de români.

Anca Nedea spune că cea mai mare creștere în acest an se constată în cazul turiștilor din Israelul și Polonia, dar s-a majorat și numărul de francezi și germani.

“N-au venit doar prin turoperatori, ci și prin canale online sau prin cunoștințe din România”, a adăugat ea. Turiștii străini se cazează, la mare, în general la hoteluri de patru stele.

Cu peste 10% a crescut și numărul românilor care lucrează în străinătate și se întorc vara să își facă vacanțele pe litoralul autohton, a mai spus Nedea. Cei mai mulți dintre ei au venit din Spania, Italia și Marea Britanie. Românii întorși din străinătate preferă hotelurile de patru stele, dar și pe cele de trei stele cu servicii superioare. În ambele cazuri, caută structuri cu facilități pentru copii.

În urma discuțiilor cu turoperatorii de pe litoral, șefa ANT a ajuns la concluzia că, în acest an, numărul total de turiști pe litoral va crește cu 5-8% comparativ cu vara trecută. Ea estimează și că încasările hotelierilor se vor majora cu peste 10%, atât datorită numărului mai mare de turiști, cât și pe fondul creșterii ușoare a tarifelor hotelurilor, în special în vârf de sezon.

“România este considerată o țară sigură și a început să fie considerată ca o destinație de leisure alternativă de către turiștii străini. Ne așteptăm să se păstreze această creștere și în următorii ani”, a mai spus șefa ANT.

Litoralul românesc se bucură de cel mai bun sezon din ultimii zece ani: la începutul lunii august, Mamaia este ocupată aproape 100%, iar în celelalte stațiuni cu greu se mai pot găsi locuri libere.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: