Cele 10 corporatii care controleaza tot ce mancam

Agricultura și industria alimentară are peste un miliard de angajați, la nivel global, reprezentând o treime din forța de muncă din întreaga lume, conform cifrelor de anul trecut. Dacă ponderea cea mai mare îi revine industriei, în cadrul acesteia un număr relativ mic de companii deține, dacă nu chiar controlul, cel puțin o influență enormă.

În raportul „În spatele brandurilor” („Behind the Brands”) publicat anul trecut, Oxfam International s-a concentrat asupra celor mai mari și mai puternice zece companii producătoare de alimente și băuturi scrie 247wallst.com. Aceste corporații sunt într-atât de puternice încât politicile lor au un impact major asupra dietei și condițiilor de lucru ale oamenilor din întreaga lume, dar și asupra mediului înconjurător.

Vă prezentăm cele zece companii care controlează alimentele pe care le consumă omenirea, conform raportului citat.

Citeste si: Cine conduce lumea ? Piramida puterii si Noua Ordine Mondiala

1. Associated British Foods plc

 • Venituri: 21,1 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: N/A
 • Profit: 837 milioane dolari
 • Număr de angajați: 112.652

Associated British Foods este un producător britanic de alimente care și-a construit o prezență globală în mare parte prin intermediul achizițiilor pe care le-a făcut. Associated British Foods deține fabrici de zahăr, vinde ingrediente alimentare pentru industrie și scoate pe piață produse de larg consum cum ar fi uleiul de porumb Mazola și ceaiurile Twinings. Potrivit Oxfam, compania a primit calificative mici pentru practicile sale de utilizare a apei, după ce nu a reușit să realizeze o evaluare a impactului. De asemenea, compania nu a reușită să implementeze bune practici în gestionarea lanțului de aprovizionare cu apă.

2. Coca-Cola Company

 • Venituri: 46,9 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 3 miliarde de dolari
 • Profit: 8,6 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 130.600

Coca-Cola este unul dintre cele mai valoroase branduri din lume. În total, Coca-Cola și îmbuteliatorii săi au vândut, anul trecut, 28,2 miliarde de băuturi, dintre care 47% au fost marca Coca-Cola. Vânzările totale ale companiei Coca-Cola s-au cifrat la aproape 47 miliarde dolari în ultimul an fiscal. Scorurile acordate Coca-Cola au fost în general bune pentru o serie de practici, inclusiv în ceea ce privește depășirea inegalităților pentru femeile care lucrează în producție și sprijinirea emancipării femeii în rândul lucrătorilor lanțului de aprovizionare. Compania a primit o notă bună și pentru gestionarea terenurilor.

3. Groupe Danone S.A.

 • Venituri: 29,3 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 1,2 miliarde dolari
 • Profit: 2 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 104.642

Grupul francez Danone are o prezență cu adevărat globală. Cea mai mare piață pentru vânzările sale este Rusia, fiind urmată de Franța, SUA, China și Indonezia. Potrivit companiei, Danone este cel mai mare vânzător de produse lactate proaspete din lume, acestea generând venituri de 11,8 miliarde euro, reprezentând peste jumătate din vânzările totale ale companiei din 2013. Totodată, Danone se numără printre cei mai mari vânzători la nivel mondial de produse de nutriție pentru bebeluși și de apă îmbuteliată. Danone a primit calificative mari pentru politicile sale din mai multe probleme majore precum transparența și gestionarea resurselor de apă. Cu toate acestea, compania a primit scoruri mici în alte politici, cum ar fi gestionarea problemelor terenurilor agricole. Danone a primit de la Oxfam cel mai mic scor pentru politicile sale cu privire la problemele femeilor din domeniul producției agricole.

Citeste si: De ce sunt evreii atat de bogati si de destepti?

4. General Mills, Inc

 • Venituri: 17,9 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 1,1 miliarde dolari
 • Profit: 1,8 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 43.000

General Mills deține unele dintre cele mai cunoscute branduri din Statele Unite ale Americii, inclusiv Betty Crocker, Green Giant și Pillsbury. Însă nicio altă companie nu a primit un rating mai mic de la Oxfam pentru abordarea globală a problemelor majore. General Mills a avut cele mai mici scoruri la gradul de conștientizare și la politicile legate de schimbările climatice. Abia recent, General Mills a anunțat noi inițiative pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din lanțul său de aprovizionare. În plus, compania s-a angajat să dezvăluie numele celor mai mari furnizori de ulei de palmier și de zahăr, pentru a îmbunătăți transparența.

5. Kellogg Company

 • Venituri: 14,8 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 1,1 miliarde dolari
 • Profit: 1,8 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 30.277

Kellogg are cele mai mici venituri dintre producătorii de top de alimente. Totuși, începând cu anul 2013, compania a avut vânzări de aproape 15 miliarde dolari, o sumă similară în activele totale și peste 30.000 de angajați. Kellogg deține, de asemenea, un număr mare de branduri foarte cunoscute, precum cerealele Kellogg, Keebler și Pringles, marcă pe care a cumpărat-o, în 2012, pentru 2,7 miliarde dolari. Kellogg este cel mai mare producător de cereale din lume și al doilea cel mai mare producător de biscuiți. În total, compania scoate pe piață 1.600 de produse alimentare diferite care se vând în peste 180 de țări. Kellogg a primit un rating mai mic de la Oxfam pentru practicile sale. Ulterior, într-un comunicat recent, Oxfam a lăudat Kellogg pentru promisiunea de a reduce emisiile cu efect de seră în lanțul său de aprovizionare.

6. Mars, Incorporated

 • Venituri: 33 miliarde de dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 2,2 miliarde dolari
 • Profit: N/A
 • Număr de angajați: 60.000

Mars este singura dintre cele zece mari corporații alimentare din lume care este deținută de acționari privați, fără a fi listată la bursă. Mars deține mai multe branduri cunoscute de ciocolată, precum M&Ms, Milky Way, Snickers și Twix. Mars are și o serie de branduri de produse alimentare, cum ar fi orezul Uncle Ben’s, precum și guma de mestecat și bomboanele Wrigley. Mars a primit cele mai mici note pentru politicile sale legate de problemele de apă și sol. În ambele cazuri, Oxfam penalizat compania pentru lipsa de cunoaștere a impactului asupra mediului, precum și pentru politicile sale legate de furnizori.

7. Mondelez International, Inc

 • Venituri: 35,3 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 1,9 miliarde dolari
 • Profit: 3,9 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 107.000

În 2012, Kraft Foods s-a divizat în două companii separate, Kraft Foods Group și Mondelez. În timp ce Kraft Foods Group a preluat brandurile alimentare din America de Nord, lui Mondelez i-au revenit mărcile de gustări și dulciuri, care includ, printre altele, Cadbury, Nabisco, Oreo și Trident. Compania a avut venituri de peste 35 miliarde dolari și active de peste 72 miliarde de dolari, anul trecut. Totodată, Mondelez are peste 100.000 de angajați din întreaga lume. Potrivit Oxfam, Mondelez a primit note mici la capitolul transparență, precum și pentru abordarea problematicilor legate de schimbările climatice și de angajați.

Citeste si: Francmason: “Am fost membru ILLUMINATI! Acum spun totul!”

8. Nestle S.A.

 • Venituri: 103,5 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 3 miliarde dolari
 • Profit: 11,2 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 333.000

Din mai multe perspective, Nestle este cea mai mare dintre cele 10 companii de produse alimentare, cu venituri realizate anul trecut de peste 92 miliarde de franci elvețieni, cu un profit net și active totale care depășesc alte companii din domeniu și cu aproximativ 333.000 de angajați. Nestle a primit note foarte bune de la Oxfam pentru modul în care abordează provocările majore. Compania a primit cele mai mari note pentru transparență, consumul de apă și schimbările climatice. În raportul din 2013, Oxfam a subliniat eforturile Nestle de rezolvare a abuzurilor asupra angajaților pe care le-a descoperit în lanțul său de aprovizionare cu cacao din Coasta de Fildeș.

9. PepsiCo Inc.

 • Venituri: 66,4 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 2,5 miliarde dolari
 • Profit: 6,7 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 274.000

Pe lângă brandurile celebre pe care le deține, cum ar fi Pepsi, Mountain Dew și Gatorade, PepsiCo controlează branduri de produse alimentare, cum ar fi Tostitos, Doritos și Quaker. De asemenea, PepsiCo are aproape un sfert de milion de angajați în intreaga lume, potrivit cifrelor de la finele anului 2013. Pepsi s-a numărat printre companiile care au cheltuit cele mai mari sume de bani pentru publicitate, la nivel mondial. Advertising Age estimează că totalul cheltuielilor cu publicitatea în mass-media ale PepsiCo au totalizat 2,5 miliarde dolari în 2012. Conform celor trei grupuri care măsoară valoarea brandurilor, Interbrand, BrandZ și CoreBrand, Pepsi este unul dintre cele mai valoroase branduri din lume, în orice industrie. PepsiCo a primit un scor mai mic pentru politicile pe care le practică în cel puțin un domeniu. Însă, directorul executiv al companiei, Indra Nooyi, a insistat pentru ca produsele companiei să fie mai sănătoase.

10. Unilever Group

 • Venituri: 68,5 miliarde dolari
 • Cheltuieli de publicitate: 7,4 miliarde dolari
 • Profit: 6,7 miliarde dolari
 • Număr de angajați: 174.381

Produsele Unilever nu se limitază la alimente și băuturi. Grupul cu sediul în Marea Britanie și Olanda scoate pe piață și produse de îngrijire personală și produse pentru curățenie. Veniturile provenite din producția de alimente și băuturi răcoritoare au reprezentat aproape 23 de miliarde de euro din cele aproape 50 de miliarde de euro, veniturile totale de anul trecut. Brandurile deținute de Unilever cuprind ceaiul Lipton, maioneza Hellmann’s și înghețata Ben&Jerry’s. Unilever a primit, în general, scoruri destul de bune pentru eforturile sale în direcția soluționării diferitor probleme. Oxfam a evaluat-o mai bine decât pe restul companiilor pentru politicile sale agricole și cu angajații.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: