Sectorul bancar: inca un an de crestere?

In 2016, cresterea creditarii a ajutat cotatiile marilor banci listate sa depaseasca ingrijorarile legate mai intai de legea darii in plata, iar ulterior de posibilitatea ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni sa intre in vigoare (legea a fost declarata neconstitutionala la inceputul lui 2017).

Desi segmentul creditelor ipotecare a incetinit in a doua jumatate a anului, motorul creditelor de consum le-a compensat din plin. Standardele de creditare pentru acestea din urma s-ar putea inaspri in 2017, insa cupland cresterea economica solida, stimulul fiscal si reducerea avansurilor la creditele ipotecare, consideram ca revenirea bancilor va continua si in urmatoarele trimestre.

BRD—Groupe Societe Generale (BRD) a inregistrat cresteri la nivelul tuturor segmentelor de activitate (+4.6% veniturile nete din dobanzi, +3% veniturile din comisioane); adaugand castigurile din diferente de curs si din vanzarea detinerii la VISA Europe, veniturile operationale au urcat cu 7% fata de 2015. La nivelul creditarii, cele mai dinamice au fost creditele de consum si corporative, in timp ce creditele ipotecare au scazut in urma inaspririi standardelor dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata. Profitul operational a crescut cu aproape 15%, iar cel net, cu 70%, la un nou maxim dupa criza, sustinut de reducerea creditelor neperformante. Managementul BRD a propus deja un dividend brut de 0.7315 RON/actiune, echivalent unui randament de 6.2% la pretul de referinta de azi.

Banca Transilvania (TLV) a devenit, anul trecut, a doua banca din sistem dupa active. Avansul veniturilor nete din speze si comisioane si castigul din vanzarea VISA Europe au compensat scaderea veniturilor nete din dobanzi, astfel incat veniturile operationale au crescut cu 2.47% fata de 2015. Profitul brut a scazut cu 55.6%, insa, ajustat pentru castigul din preluarea Volksbank marcat in 2015, rezultatul brut ar fi crescut cu 63.2%. Bilantul ramane solid, cu rata creditelor neperformante la jumatate fata de media sectorului bancar. La teleconferinta de prezentare a rezultatelor financiare, managementul a anuntat ca va distribui si in acest an o combinatie de dividende in numerar si actiuni gratuite.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a marcat a treia pierdere neta consecutiva. In plin proces de restructurare si cu fuziunea cu Patria Bank inca nefinalizata, banca a reluat activitatea de creditare in luna septembrie, insa deocamdata cu rezultate modeste. Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 19% fata de 2015, iar veniturile totale din exploatare, cu 27%. Insa, multumita reducerii creditelor neperformante si recuperarilor din afara bilantului, pierderea neta a scazut cu 44%. Indicatorul de solvabilitate a revenit peste pragul impus de BNR, iar gradul de lichiditate este foarte confortabil. Ramanem la opinia, exprimata in raportul anterior, ca nu este exclus ca BCC sa livreze o surpriza placuta pentru investitori anul acesta.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: