Comisia Europeana a blocat 144 de milioane de euro din fondurile Romaniei.

Romaniei i-au fost blocate fonduri europene de 144 de milioane de euro de catre Comisia Europeana, din cauza unor suspiciuni de nereguli in programele operationale Competitivitate economica si Mediu, conform datelor furnizate marti de Executivul European.

Autoritatile romane trebuie sa vina cu “solutii eficiente de ameliorare a sistemului de gestionare a fondurilor europene”, a declarat, marti, pentru HotNews, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

“Sumele care au fost blocate de Comisie ca urmare a intreruperilor care au afectat programele operationale Competitivitate si Mediu (2007 – 2013) sunt in jur de 144 milioane de euro. Platile au fost intrerupte pentru prioritatile 3, 4 (tehnologia informatiei si comunicatii, precum si energie) si pentru o parte din prioritatea 1 (sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii) a programului operational Competitivitate si pentru prioritatile 5 si 6 (prevenirea riscurilor naturale si asistenta tehnica) ale programului operational Mediu”, a precizat CE, la solicitarea HotNews.

Pe Axa prioritara 3 – IT&C a Programului de competitivitate economica (POSCCE) executivul european a decis inca din decembrie 2014 intreruperea decontarii cheltuielilor efectuate de Romania in proiectele europene, iar pentru axele prioritare 4 si 1 ale POS CCE, precum si pentru axele 5 si 6 din POS Mediu intreruperile au aparut mai recent, de la inceputul lunii aprilie 2015.

Cauzele variaza de la suspiciuni de frauda comisa de unii dintre beneficiari pana la incapacitatea de verificare a autoritatilor romane (autoritatile de management din suborindea Ministerului Fondurilor Europene, organismele intermediare din ministere de linie).

“In cazul programului operational Competitivitate au fost identificate probleme in ceea ce priveste sistemele de verificare a procedurilor de achizitii publice si eligibilitatea beneficiarilor, precum si suspiciuni de frauda. In cazul programului operational Mediu au fost identificate probleme in ceea ce priveste sistemele de verificare a procedurilor de achizitii publice, precum si suspiciuni de frauda”, a precizat Comisia Europeana, scrie pauzadestiri.ro.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: