Bursa din Moscova, magnet pentru investitori

grafic_rusia_80317300Cu toate că mulți analiști și politicieni se așteptau ca economia Rusiei să sufere în mod deosebit după anunțarea sancțiunilor statelor occidentale, din cauza crizei provocate în Ucraina, iată că realitatea arată că, dimpotrivă, rubla s-a întărit, iar bursa de la Moscova a câștigat 90 de miliarde de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a făcut un îndemn către investitori, la mijlocul lunii martie, să vândă acțiunile deținute la companiile rusești, declarându-se împotriva investițiilor în Federația Rusă. Acesta a fost răspunsul oficialilor Administrației Prezidențiale americane după ce rușii au anexat Crimeea.

Acest îndemn a fost menit parcă să aibă efectul invers. De atunci și până la finele săptămânii trecute, MSCI, indicele bursei de la Moscova, a câștigat 90 de miliarde de dolari, crescând profiturile investitorilor care au continuat să cumpere acțiuni rusești. Creșterea indicelui bursier rusesc a fost de 22% în aproximativ două luni. Așadar, investitorii care au ales să ignore sfaturile Casei Albe și sancțiunile internaționale au fost recompensați cu asupra de măsură, scrie Zero Hedge.

Totodată, indicele MSCI al piețelor emergente a crescut cu 10%, în perioada analizată. Pentru comparație, indicele american Standard & Poor’s 500 a avansat cu doar 2,9%.

Este de remarcat și faptul că rubla rusească a intrat pe un trend puternic de întărire după momentul anunțării sancțiunilor de către statele vestice, după o perioadă de la începutul anului în care rubla se deprecia constant. Astfel, de la jumătatea lunii martie și până în prezent, rubla rusească s-a apreciat cu 7,4% raportat la dolarul american.

„În piață s-a simțit o teamă puternică, însă este clar că actualele sancțiuni nu au avut un efect dramatic”, comentează Ian Hague, partener fondator al fondului de investiții Firebird Management LLC din New York, care gestionează active în valoare de 1,1 miliarde de dolari.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: