Cati investitori sunt la Bursa de Valori Bucuresti

Datele centralizate de Bursa de Valori București de la ASF și brokeri spun că în România sunt înregistrate 60-70.000 de conturi individuale pentru tranzacționarea de acțiuni, certificate și instrumente de credit listate. Obiectivul operatorului de piață este creșterea la 100.000 a numărului de conturi până la finalul anului 2018.

În primele 2 ore de tranzacționare ecranele care afișează ordinele de pe terminalul Bursei de Valori București abia pâlpâie. Foarte puțini jucători „dau în butoane”. Este un simptom al absenței investitorilor de retail, cei care se activează de la început pe șitiri în răstimpul în care instituționalii așteaptă analizele și acumularea ordinelor în piață.

Participarea firavă a investitorilor individuali era estimată la câteva zeci de mii de conturi, dar date concrete au lipsit. În cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la Bursa de Valori București am aflat și o sumă concretă.

Numărul conturilor individuale deschise este de 60.000-70.000 clienți ai caselor de brokeraj, conform informațiilor de care dispune operatorul de piață BVB. Răspunsul a fost provocat de o întrebare a lui Cosmin Marinescu, director general adjunct la Tradeville, care a vrut să afle câți investitori există în conetxtul în care în strategia de afaceri pentru anii 2016-2020 a BVB votată ieri de acționari era prins obiectivul atingerii unui număr de 100.000 de conturi de tranzacționare noi până la finele anului 2018.

Lucian Anghel, președinte al Bursei de Valori, și polonezul Ludwik Sobolewski, șeful executiv, au afirmat că este vorba de 60-70.000 de conturi individuale. Cu acest prilej, directorul general al operatorului de piață a amintit și ce înțeleg ei prin investitori activi: o persoană care de pe contul său face cel puțin o tranzacție (de cumpărare sau de vânzare) de pe contul său într-o jumătate de an.

Dacă avem în vedere obiectivul BVB, rezultă că în România ar urma să fie create 30-40.000 de conturi noi de tranzacționare în următorii 2 ani și jumătate. În acest scop, operatorul de piață derulează programe educaționale precum Fluent în Finanțe, organizează concursuri de tranzacționare și întâlniri periodice cu investitorii. Dintre acestea Formului Investitorilor Individuali a cărui a 4-a ediție a avut oc pe 12 martie și expoziția Banii Tăi Expo, care va avea loc în acest an pe 27-28 mai în Piața Universității.

Post-criză, obiectivele Bursei de Valori București rămâne moderate. În piața de capital românească a făcut carieră afirmația de la finele anului 2006 a președintelui de atunci al BVB Septimiu Stoica potrivit căreia operatorul de piață viza un număr de 300.000 de investitori activi.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: