India depășește Hong Kong, devenind a patra mare piață de valori globală

Capitalizarea bursieră de la Bursa de Valori din India a depășit-o pentru pentru prima dată pe cea a Bursei din Hong Kong, investitorii apreciind perspectivele de creștere și reformele politice demarate de autoritățile de la New Delhi, în timp ce capitalul global iese din China, transmite Bloomberg.

Valoarea combinată a acțiunilor listate la Bursa din India a ajuns la finalul ședinței de luni la 4.330 miliarde de dolari, față de 4.290 miliarde de dolari pentru Hong Kong, conform datelor analizate de Bloomberg, ceea ce face ca India să devină a patra mare piață de valori globală. Valoarea sa a depășit pentru prima dată 4.000 miliarde de dolari în 5 decembrie.

Prețurile acțiunilor sunt în creștere în India, în urma avansului rapid al numărului micilor investitori și a câștigurilor solide ale companiilor. Cea mai populată țară din lume s-a poziționat ca o alternativă la China, atrăgând noi surse de capital de la companii și de la investitorii globali, datorită stabilității politice și a ritmului rapid de creștere a economiei.

Raliul de la Bursa de Valori din India coincide cu un declin istoric în Hong Kong, unde sunt listate unele dintre cele mai influente și inovative firme din China. Restricțiile severe din timpul pandemiei, reglementările dure privind companiile, criza din sectorul imobiliar și tensiunile geopolitice cu Occidentul, toate combinate, au erodat poziția Chinei de motor al creșterii economiei mondiale.

Prețurile acțiunilor la bursele din China și Hong Kong au suferit scăderi semnificative, pierzând peste 6.000 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră totală, comparativ cu nivelul de vârf din 2021. Nu se mai fac listări noi la Hong Kong, iar hubul financiar din Asia și-a pierdut poziția de centru important pentru Oferte Publice Inițiale (IPO).

Străinii care până recent erau încântați de evoluțiile de pe piața chineză își redirecționează acum fondurile către India. Directorii fondurilor suverane de investiții și ale fondurilor globale de pensii investesc de asemenea în India.

În 2023, peste 21 miliarde de dolari din fonduri externe au fost investite în acțiuni indiene, astfel încât indicele principal S&P BSE Sensex Index a înregistrat al optulea an de creștere consecutivă.

“Există un consens clar că India este cea mai bună oportunitate de investiții pe termen lung”, susțin analiștii de la Goldman Sachs Group Inc.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: