Macel pe bursele asiatice: Piata de tranzactionare din Japonia scade puternic, in urma temerilor legate de politica Bancii Centrale, in timp ce yen-ul se apreciaza la maximul ultimelor 18 luni

Bursele asiatice au scăzut puternic în condiţiile în care temerile privind politica monetară a Băncii Japoniei se intensifică, iar yen-ul a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, prăbuşind companiile care se bazează pe pieţele externe pentru vânzări, scrie Bloomberg.

”Pentru a rezuma evenimentele din ultima săptămână, a fost o problemă de comunicare între Banca Japoniei şi piaţă”, a spus Yoshinori Ogawa, un strateg de piaţă pentru Okasan Securities. ”Sunt îngrijorări că yen-ul ar putea să se aprecieze la 105 yen per dolar”, a adăugat el.

Indicele Nikkei al Japoniei a scăzut cu 3,11%, în timp ce Topix a scăzut cu 3,03%. Indicele KOSPI al Coreei de Sud a scăzut cu 0,80%, în timp ce CSI 300 al bursei din Shanghai a scăzut cu 0,40%.

Banca Japoniei a luat prin surprindere pieţele după ce a anunţat că nu va extinde măsurile de stimulare monetară, în condiţiile în care guvernatorul Haruhiko Kuroda şi colegii săi au optat pentru a aştepta să vadă impactul dobânzilor negative, scrie Bloomberg.

Mişcarea vine ca o nouă surpriză, în condiţiile în care majoritatea analiştilor estimau anunţarea unui nou plan al băncii centrale drept răspuns la aprecierea yen-ului, care a umbrit perspectivele creşterii salariilor şi a investiţiilor.

Moneda japoneza s-a apreciat puternic în raport cu dolarul imediat după ce decizia din Tokyo a fost anunţată. Banca Japoniei mizează pe faptul că succesul în reducerea costului împrumuturilor de după introducerea dobânzilor negative va genera o impulsionare a creditării.

Japonia a lăsat neschimbate cele trei direcţii de relaxare monetară: programul de expansiune a bazei monetare de 732 de miliarde de dolari, dobânda negativă de minus 0,1% şi programul de achiziţie de active riscante. În paralel, au amânat termenul de atingere a targetului de 2% inflaţie până în 2017.

“Kuroda vrea să fie clar că Banca Japoniei nu îşi va seta politica monetară în funcţie de cererea din piaţă. Este prea devreme să facă o altă mişcare după ce a implementat ratele negative acum câteva luni”, a spus Kyohei Morita, economistul şef al Barclays Japonia.

“Mesajul important este că Banca Japoniei va fi dependentă de date, şi mă aştept ca în iulie să ia un nou pachet de măsuri de stimulare a economiei, în condiţiile în care vor avea o nouă viziune de ansamblu asupra inflaţiei”, a adăugat el.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: