Mihai Fercala ramane sef la SIF Transilvania. ASF revoca decizia din octombrie care impiedica numirea acestuia in directorat

Autoritatea de Supraveghere Financiară emite un aviz prin care va recunoaște numirea lui Mihai Frecală în directoratul societății.

Supraveghetorul pieței își întoarce decizia cu privire la accesul lui Mihai Fercală în componența conducerii executive a SIF Transilvania (SIF3), societate pe care acesta o conduce de peste 20 de ani. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să revoce decizia din 12 octombrie prin care respingea numirea lui Fercală în directoratul societății de către Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania. Decizia de revocare este însoțită de emiterea unui aviz favorabil pentru ca acesta să ocupe funcția respectivă.

Fercală li se alătură, astfel, lui Marius Moldovan și Iulian Stan a căror prezență în componența directoratului fusese aprobată de ASF încă din toamna trecută. Decizia nouă a ASF îi dă câștig de cauză lui Fercală într-un răboi lung purtat de acesta cu un grup de contestatari care au încercat să preia conducerea societății anul trecut. Cei mai vizibili reprezentanți ai grupului de contestatari au fost Răzvan Rusu, anterior director la Certinvest, și Radu Toia, care a ocupat un post de director în cadrul fostului reglementator al pieței de capital, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM). O victorie importantă obținuse Fercală la Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din 28 aprilie 2016, când a câștigat controlul în Consiliul de Supraveghere.

Decizia din octombrie, prin care ASF i-a împiedicat accesul lui Fercală în directorat, invoca lipsa de cunoștințe și de capacitate profesională pentru administrarea eficientă a societății, precum și sancțiunile primite în precedenții 2 ani. Nu mai puțin de 3 amenzi în cuantum de 29.500 de lei, aplicate de ASF, au fost argumente în favoarea respingerii. Documentul de respingere semnat atunci de președintele Autorității, Mișu Negrițoiu, afirma că Fercală „nu a făcut dovada cunoașterii, în profunzime, a activității desfășurate la nivelul SIF Transilvania SA, astfel încât să poată prezenta o strategie care să corespundă cu profilul de risc al societății”.

Imediat după decizia ASF, Fercală a contestat-o atât la Autoritate, cât și în instanță, fiind susținut în demersurile sale de cei 2 colegi din directorat, Moldovan și Stan. Argumentele contestării erau faptul că, în ultimii 10 ani, SIF Transilvania a fost o societate profitabilă care a distribuit dividende, că în rapoartele de audit nu s-au constatat încălcări ale legilor, regulamentelor și limitelor stabilite de guvernanța corporativă, precum și că Fercală are experiența și pregătirea profesională pentru care a conduce societatea.

SIF Transilvania este listată la cota BVB încă de la sfârșitul anilor ’90, iar la ultimul preț de închidere de săptămâna trecută de 0,2565 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a companiei este de 560,27 milioane de lei (124,49 milioane euro).


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: