AS Monaco a renuntat la Boloni

Tehnicianul Ladislau Boloni a fost “dispensat temporar din functia de antrenor al echipei AS Monaco” si inlocuit “pana la noi ordine” de secundul Laurent Banide, transmite France Presse. Anuntul a fost facut, luni, la o conferinta de presa, de presedintele clubului, Michel Pastor. Totodata, oficialul monegasc a adaugat ca va avea o discutie cu Boloni, saptamana viitoare.

Cotidianul L’Equipe scrie ca Boloni a recunoscut ca a avut o intalnire cu presedintele clubului, insa nu a oferit alte detalii referitoare la discutiile pe care le-a purtat.

Legaturi de familie

Tehnicianul care ii preia responsabilitatile, Laurent Banide este un om “al clubului” – a fost si secundul lui Francesco Guidolin, care i-a pregatit pe monegasci pina la sosirea lui Loti, dar era si antrenorul grupei de 16 ani. In plus, tatal sau, Gerard Banide a antrenat pe Monaco in 1980 (cistigator in Cupa) si 1982 (campion al Frantei).

“Am deja niste idei. Boloni nu era un antrenor atit de ofensiv cit vreau sa fiu eu”
Laurent Banide

“Ma bucur ca a plecat, era un om dificil. In plus, facea discriminare intre jucatori” a declarat jucatorul ivorian Yaya Toure, adaugind: “Eu am venit la Monaco pentru a juca. Transferul a fost obtinut de club cu mari sacrificii. Probabil ca el a simtit o presiune sa ma introduca in teren. Desi le spunea colegilor mei ca nu stie unde sa ma distribuie in teren!”

Povestea unui antrenor “ciudat”

In 2000, dupa un debut de cariera in Franta, Boloni a fost numit selectioner al Romaniei. Contractul sau de munca avea mai multe pagini decit oricare alta intelegere! Considerat un tip ciudat, el a fost acuzat de Mircea Sandu, dupa despartire, ca avenit la nationala pentru a-si face carte de vizita.

Cind ii pregatea pe tricolori, Loti a socat lumea antrenorilor nostri prin metodele de pregatire. El a fost acuzat ca a dus in Algeria un lot divizionar pentru a le face niste teste psihologice de genul celor care se dau la recrutare. Apoi, fotbalul romanesc a preluat ironic faptul ca uneori oprea autocarul echipei, iar el ajungea la hotel alergind…

Absolvent al scolii de antrenori de la Clairefontaine, Boloni este un admirator al fotbalului francez si al modului in care Franta a pregatit cucerirea titlului mondial in 98.

In perioada cit a stat la Bucuresti, a incercat sa adapteze metodele, repetind ca metodele de selectie sunt gresite – “ele trebuie sa porneasca de la o anumita inaltime, capacitate de efort si inteligenta”, spunea Boloni.

Fara acestea, credea tehnicianul fotbalul romanesc nu are viitor. Despartirea dintre FRF si Boloni s-a produs in imprejurari neclare. Boloni primise o oferta de la Sporting Lisabona – 800 000 $ anual. “nu putem sa stam in calea fericirii unui om” a replicat Mircea Sandu la solicitarea tehnicianului de a i se mari contractul.

La ultima sa partida in Romania (2-1 in Lituania), Boloni a spus in vestiarul stadionului din Kaunas: “Sandu are bani sa ma tina. Nu am cerut luna de pe cer”.

Dupa citeva zile, cind divortul se produsese deja, Boloni si-a luat ramas bun cu expresia: “Nu va spun adio, va spun La revedere!

Carte de vizita

Ladislau Boloni a preluat echipa AS Monaco in vara. In acest moment, AS Monaco ocupa locul 19, penultimul in clasamentul din Ligue 1. In acest sezon, echipa a obtinut doua victorii si un egal, dar a inregistrat sapte infrangeri.

Fostul selectioner al Romaniei a mai antrenat in Franta echipa Nancy, cu care a reusit promovarea in prima divizie, in 1998, dar si pe Rennes, de unde a venit la Monte Carlo in intersezon. La cirma lui Rennes, Boloni s-a aflat timp de trei sezoane – in ultimul reusise clasarea echipei pe un loc de Cupa UEFA.

Cel mai important succes din cartea de vizita a antrenorului il reprezinta titlul de campion al Portugaliei, cucerit cu Sporting Lisabona in anul 2002.

HotNews.ro, Adrian Soare, 23 oct 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.