Bratul lung al mafiei calabreze

Dupa o noapte de chef la aniversare, sase italieni ies din pizzeria „Da Bruno” si urca intr-o masina sa plece acasa. Relaxati si neinarmati. Niciunul nu scapa rafalelor de arma ale comando-ului criminal trimis pentru razbunare.

Dupa mai bine de o saptamana de la sangerosul incident, cadavrele au fost „date la liber” de Kriminalpolizei, pentru a fi inmormantate in Calabria si in Mulheim-Ruhr. Ceea ce s-a petrecut saptamana trecuta in Duisburg, se putea intampla in fata oricarei alte pizzerii, din orice alt oras al Europei.

Asasinatul, de maxima brutalitate, din dimineata zilei de 15 august (aprox. ora 2.20), este o premiera pe teritoriul Germaniei. Victimele, sase barbati intre 16 si 39 de ani, au fost secerate de 70 de gloante, tintite mai ales in cap si piept. Cinci au murit pe loc, al saselea in salvare.

Maria din San Luca

In 15 august, crestinii sarbatoresc Sfanta Maria. Data pare a fi aleasa deliberat, daca ne gandim la un eveniment anterior, care este considerat a fi declansat vendetta organizatiei de tip mafiot `Ndrangheta, din Calabria.

In prima zi de Craciun a anului trecut, Maria Strangio (33 ani) a fost ucisa, aparandu-si cu propriul trup copilul de 5 ani, ranit si el in urma atentatului din San Luca. Tinta ar fi fost, dupa aprecierile politiei italiene, sotul Mariei Strangio, seful de clan Giovanni Nirta, iesit din inchisoare cu cateva zile inainte de Craciunul 2006.

La inmormantarea Mariei, Giovanni Strangio -un tiz dupa nume al acesteia, insa apartinand unui clan advers-, a aparut inarmat pana in dinti. Politia italiana a reusit sa-l prinda si sa-l dezarmeze, s-a presupus ca Strangio voia sa-l impuste pe sotul decedatei, Giovanni Nirta, prezent la inmormantare.

Dupa inmormantarea sotiei sale, Nirta a disparut. Peste o luna, incepe vendetta in San Luca. De atunci, acestei razbunari incepute local, ii sunt atribuite sase crime pe teritoriul Italiei.

Cuore de sarac

Rivalitatea dintre clanurile Pelle-Romeo si Strangio-Nirta este apreciata a data din 1991 si isi are radacinile in satul cu 4.000 de locuitori din Calabria. Inca din 1949, scriitorul Corrado Alvaro il descrie ca „loc blestemat”, referindu-se la saracia locurilor si lipsa de perspective, care ii face pe locuitorii sai sa fuga incotro vad cu ochii.

Oierii din San Luca pleaca in lumea larga, unii dintre ei se angajeaza ca mineri in bazinul Ruhr, bucatari sau chelneri in orasele de pe Rin, din vestul Germaniei. Dupa relatarile publicistului Jurgen Roth, expert in probleme de Mafia, 160 de membri ai clanului `Ndrangheta din San Luca, s-ar afla pe teritoriul Germaniei.

Unii dintre ei ar fi dati in urmarire pentru trafic international de droguri, altii sunt pusi in legatura cu rapiri de personalitati, pe teritoriul Germaniei. Banii de recompensa ar fi fost folositi pentru deschiderea de discoteci si pizzerii.

Chiar si cei 250.000 de euro platiti cash pentru deschiderea pizzeriei „Da Bruno” din Duisburg, de unul din proprietari, mort si el sub gloantele vendettei, sunt pusi sub semnul intrebarii, de catre organele de ancheta.

Ofensiva spre vest

Justitia italiana daduse in urmarire pe una dintre victimele masacrului din Duisburg, Marco Marmo (25 de ani) ca implicat in asasinarea Mariei Strangio. Acesta ar fi scapat insa de sub urmarire, s-a vorbit despre o necoordonare de actiune la nivel de politii nationale, italiana si germana.

Pietro Grasso, un inversunat vanator de mafioti din Italia, considera insa „o noutate” ca „interminabilul razboi” s-a extins si in Germania. Autoritatile germane sunt in alerta, nu doar pentru prinderea ucigasilor din 15 august, ci si relativ la extinderea bratului mafiot pe teritoriul federal.

Multa vreme, `Ndrangheta -mafia calabreza- a stat in umbra Cosei Nostra siciliene. De la inceputul anilor 90, situatia s-a schimbat. Cu un venit anual evaluat la 35 de miliarde de euro, `Ndrangheta este cotata ca una dintre cele mai puternice structuri de tip mafiot ale Europei.

Miza este uriasa. Pe piata internationala, un kilogram de cocaina costa 1.600 euro. Traficantii de droguri incaseaza insa pe kg 70-80.000 de euro, prin traficarea si distributia lui cu amanuntul. Ei si-au construit un sistem logistic sofisticat, pentru a aduce drogurile de la sursa si a le distribui pe pietele Europei.

De aceea, se spune ca afacerile lor se desfasoara sub management modern si ca au specialisti care au studiat la universitati de elita din Elvetia, Olanda, Marea Britanie, sau SUA. Managementul si logistica moderna le sunt necesare, pentru administrarea afacerilor ilicite de ordinul miliardelor de euro.

Pe urmele Nasului

Istoric, Cosa Nostra este cea mai veche dintre structurile crimei organizate italiene, un model preluat in nenumarate filme despre mafioti. Ea e organizata ierarhic, in varf aflandu-se „cupola”, un gremiu condus de „capo dei capi”. Dupa arestarile recente in cadrul retelei, „cupola” ar fi fost inlocuita cu un gremiu format din trei persoane.

Dupa datele politiei italiene, ar exista 180 de familii ale Cosei Nostra, cu cca 6.000 de membri. Sfera sa de influenta se extinde asupra Siciliei, Apuliei, Italiei de nord si centrale.

`Ndrangheta apare ca o „intreprindere familiala”, deoarece familiile care o compun sunt strans legate prin grade de rudenie si casatorii, ceea ce se considera a-i conferi o puternica solidaritate interna. Dupa luptele mafiote din anii 80 si 90, in cadrul „Ndranghetei s-a constituit o structura noua, asa-numita „Comisie privinciala”. Aceasta e o replica a „cupolei”, avand insa sefi cu puteri egale.

Politia calabreza indica 220 de clanuri si cca 8.000 de membri apartinand `Ndranghetei, a carui domeniu se intinde asupra Calabriei, in nordul si centrul Italiei. Organizatia e considerata extrem de periculoasa, si detinand cvasi-monopol in traficul de droguri international.

Comorra, cu 100 de clanuri si cca 6.000 de membri, impreuna cu Sacra Corona Unita -95 de clanuri si aprox. 1.800 de membri- intregesc peisajul mafiot. Prima are „in jurisdictie” zona orasului Neapole si provincia Campania. Clanurile actioneaza independent, pe o baza „contractuala” am putea spune, fara a se subordona unui gremiu, sau mare sef.

A doua e in formare, actioneaza in Apulia bazandu-se in principal pe familii cu traditie de contrabandisti si pe relatii cu restul structurilor mafiote.

Serviciul de informatii federal (Bundesnachrichtendienst – BND) ar indica insa, dincolo de cele patru lidere de piata, 73 de structuri mafiote care opereaza international, dintre cele 157 inventariate in total de BND.

Germania in alerta

Politia din Duisburg a facut public un film de 4 secunde -inregistrat de videocamerele statiei de benzina din preajma locului crimei- care suprinde doua persoane in fuga. Dupa spusele martorilor, acestea ar putea avea legatura cu fapta din 15 august.

Cei doi barbati s-ar fi urcat intr-o limuzina de culoare inchisa parcata pe mijlocul strazii Mulheimer, ca apoi sa dipara in viteza, in directia Zoo din Duisburg.

A fost facut si un portret-robot al soferului masinii: inalt de cca 1,80 m, slab, cu par scurt, negru, si favoriti. Sub ochiul drept, el ar avea o pata de culoare inchisa. Pentru cine poate da relatii despre aceasta persoana, politia a pus la dispozitie numarul de telefon (0049) 0203 280-4195. Potretul-robot poate fi accesat la http://www.n-tv.de/839827.html

Peste 10.000 de cetateni au descarcat video-ul si peste 300 de persoane au contactat politia germana pentru a da indicii. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre o „urma fierbinte”.

Fierbinte e insa atmosfera in randul clientilor de pizzerii din Germania, dar mai ales in randul personalului din gastronomia italiana si a „macaronarilor”, in general. Germania este plina de italieni, oameni cumsecade, care muncesc si traiesc cinstit.

Renumele lor a fost pus in pericol de vendetta criminala de langa Silberpalais din Duisburg si va mai trece ceva timp, pana cand lumea sa nu mai inghita cu noduri noul sortiment, de „pizza mafiosa”.

HotNews.ro, Dani Rockhoff, Germania, 24 aug 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.