Datoria externa a ajuns la 29 de miliarde de euro!

Bancile sunt institutiile care se afla in spatele majorarii datoriei externe a Romaniei, rezul-ta dintr-un studiu publicat de Banca Nationala. Majoritatea imprumuturilor au fost contractate pe termen scurt. Dupa doi ani, daca se trage linie, rezulta ca datoria pe termen scurt a inregistrat cresteri de peste 70%.

Tendinta de majorare a acestei componente este mai veche: in ultimii sapte ani, angajamentele externe pe termen scurt au crescut mult mai rapid decat cele pe termen mediu si lung, in mare parte, sectorul privat fiind in spatele acestei majorari.

Fata de tarile din regiune, datoria externa a Romaniei are inca un nivel redus. Una dintre explicatii este situatia economiei romanesti la inceputul anului 1999 si ratingurile defavorabile acordate de agentiile internationale la vremea respectiva. Intre timp, notele acordate de agentiile de rating s-au imbunatatit considerabil.

Nerezidentii umfla datoria externa

Cea mai mare parte a datoriei externe pe termen scurt a bancilor era generata de depozitele nerezidentilor care obtineau randamente mult mai bune de la bancile romanesti decat de pe alte piete.
Integral in EVZ

Evenimentul Zilei, 18 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.