HTML – Limbajul lumii virtuale

HTML e limbajul de programare care a avut rolul fundamental in a incepe revolutia numita “Internet”. El fascineaza lumea din mai multe motive. Unii vor sa il invete pentru a-si crea propriul site. Pentru designerii de site-uri, el reprezinta sursa veniturilor. Ei il folosesc pentru a da viata site-urilor. Aceasta comunitate de programatori e incontinuu in cautarea noilor tehnici de HTML, care le vor permite sa-si imbunatateasca aptitudinile.

Popularitatea limbajului se justifica prin faptul ca mii de site-uri sunt lansate zilnic pe internet (si toate folosesc HTML intr-un fel sau altul). O alta masura a popularitatii lui o reprezinta cartile despre HTML, care se gasesc in librarii, sau chiar site-urile care discuta si predau acest limbaj. De exemplu, www.HTML-code-pulse.be e un site care reuneste toate resursele si informatiile despre HTML. De fapt, site-ul isi merita numele de “HTML code pulse”.

In limbaj de calculatoare, HyperText Markup Language (HTML) e un limbaj destinat creeri paginilor web ce contin hypertext si alte informatii, spre afisarea lor intr-un web browser. HTML e folosit ca sa stocheze informatii – denotand anumit text ca si header, paragraf, lista etc – si poate fi folosit ca sa descrie, intr-o anumita masura, aparenta si semantica unui document. Structura gramaticala e HTML DTD, care a fost creata folosind sintaxe SGML.

Prima oara definit de Tim Berners-Lee, iar dupa aceea continuat de IETF, limbajul este acum un standard international (ISO/IEC 15445:2000). Cele mai recente specificatii HTML sunt intetinute de World Wide Web Consortium (W3C).

Versiunile mai vechi de HTML erau definite utilizand reguli sintactice mai lejere, pentru a-i ajuta pe cei necunoscatori ai web publishing-ului. Browserele presupuneau deseori ce semnifica codul, si continuau interpretarea paginii. In timp, moda in standardele oficiale a devenit sa se creeze o sintaxa lingvistica cat mai stricta, dar browserele continua sa interpreteze pagini care sunt foarte diferite de HTML valabil.

XHTML, care aplica regulile mai stricte ale xml HTML-ului, pentru a fi mai usor de intretinut, e succesorul W3C-ului pentru HTML. Astfel, multi considera XHTML a fi “versiunea curenta” a HTML-ului, dar este un standard separat, paralel; W3C-ul continua sa recomande folosirea a XHTML 1.1, XHTML 1.0 sau HTML 4.01 pentru web publishing.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.