Luxten ar putea primi de la Primaria Capitalei trei suprafete de teren pe gratis

Compania Luxten, care furnizeaza Capitalei servicii de iluminare publica, ar putea primi spre folosinta de la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), gratuit, trei terenuri. Unul in zona Vatra Luminoasa, unul in cartierul Colentina si al treilea in Floreasca. Consiliul General va lua in discutie o propunere in acest sens (vezi doc. atasat), propunere semnata deja de Primarul General, Adriean Videanu.

Informatia pe scurt:

Un proiect de hotarare al PMB prevede darea in folosinta, gratuit, pe o perioada determinata, a trei terenuri, catre compania Luxten Lighting

Suprafetele de teren si locatiile sunt: Vatra Luminoasa: 8.115 mp, Colentina: 11.004 mp si Floreasca: 3.519.

Documentul semnat, deocamdata, numai de catre primarul general al Capitalei Adriean Videanu si de sefii directiilor implicate in eventualul contract, asteapta avizul consilierilor generali pentru a intra in vigoare

Parcelele sunt date in folosinta, gratuit, companiei Luxten Lighting in baza Legii nr. 215/2001.

La articolul 126 se scrie: “consiliile judetene pot da in folosinta gratuita, pe termen limitat, bunuri mobile si imobile, proprietate publica sau privata locala ori judeteana, dupa caz, persoanelor juridice fara scop lucrativ, care desfasoara activitate de binefacere sau de utilitate publica ori secvicii publice”

Adresele la care Luxten s-ar putea muta, pe gratis

str. Vatra Luminoasa nr. 108 – suprafata 8 1 15 mp ;
teren delimitat de str. Gherghtei, str. Tudor Mihai, str. Zamfir Nicolae, str. Sold. Savu Barna – suprafata 11.004 mp;
str. Biserica Floreasca, nr. 12 – suprafata 3.519mp;

Primaria tace si semneaza

Cu toate ca marti nu a fost zi de lucru scurta, seful Directiei Juridic-Contencios din cadrul Primariei Capitalei, Adrian Iordache (care a dat hotararii aviz favorabil) nu a putut fi gasit la birou pentru a da mai multe explicatii despre necesitatea ca Luxten sa primeasca cele trei terenuri, dintre care cel putin doua in zone extrem de cautate pe piata imobiliara (Floreasca si Vatra Luminoasa).

Edilul Capitalei, Adriean Videanu, cel care a semnat expunerea de motive prin care se cedeaza cele trei terenuri, gratuit, firmei Luxten, este si el in concediu inca de luni, 18 decembrie.

Conform Biroului de Presa al PMB, Luxten si Primaria Capitalei sunt parteneri de afaceri din decembrie 1997, cand au semnat un contract pe o perioada de 15 ani si cele trei parcele vor intra in folosinta companiei numai daca proiectul de hotarare primeste aviz favorabil si din partea consilierilor generali.

Terenurile, spune Biroul de Presa al PMB, ar putea fi folosite cu titlu gratuit ca puncte de lucru si dipecerate pentru asigurarea interventiilor la instalatiile de iluminat public.

Consilierul municipal din partea Partidului Social Democrat, Doru Giugula, spune ca i se pare prea putin probabil ca cineva sa foloseasca un teren imens in centrul Capitalei, Floreasca, pentru a construi garaje.

„Nu stiu cat de legal este, dar dincolo de acest lucru este imoral sa dam pe mana Luxten trei suprafete imense, pe gratis. 8.000 de metri patrati in Vatra Luminoasa si 11.000 in Colentina? Iar in Floreasca, in centru, ma indoiesc ca s-ar construi garaje”, a afirmat Giugula.

Precizam ca reprezentantii Luxten Lighting nu au raspuns intrebarilor HotNews despre necesitatea primirii celor trei terenuri pana la ora publicarii acestui articol.

Luxten, contracte pe banda rulanta cu autoritatile publice

Luxten Lighting, parte a grupului Luxten, este una dintre firmele legate de numele fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Presa a relatat pe larg despre conexiunile dintre DIP si sefii Luxten.

In afara contractelor semnate de grupul Luxten cu producatorii de energie, Luxten Lighting a obtinut si serviciile de iluminat public din mai multe orase.

“Incepand cu 1996, Luxten Lighting a participat si castigat multe licitatii publice pentru proiectarea si realizarea iluminatului public in orase importante din Romania. Cea mai notabila realizare fiind castigarea licitatiei organizata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru reabiliarea si mentinerea sistemului de iluminat public.

Contractul a fost semnat pe o perioada de 15 ani si stipuleaza o investitie de 75 milioane USD in primii 4 ani”, se arata pe site-ul oficial al companiei.

Insa despre felul in care s-au castigat respectivele licitatii si modul in care au fost ele onorate au aparut o serie de anchete jurnalistice. In 2004, in Iasi, presa a condamnat contractul de iluminare publica pe care primaria l-a incheiat cu respective companie.

Luxten primea in concesiune, in urma unei licitatii, iluminatul public din jumatate de oras – o afacere estimata la 7 milioane de euro.

La Craiova, desi Luxten se angajase sa se ocupe de iluminarea centrului orasului a intarziat sa o faca. “Anul viitor am sa-i chem sa le cer sa-si respecte angajamentele. Trebuie sa faca iluminat arhitectural pentru tot centrul orasului, dar pana acum au spus ca nu stiu ce inseamna zona zero”, a declarat, saptamana trecuta, Antonie Solomon, edilul Craiovei.

HotNews.ro, Liana Anghelescu, 19 dec 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.