Omul care decide soarta lumii e pe patul de moarte

Pe internet au apărut chiar zvonuri cum că ar fi murit deja, ceea ce a influențat imediat prețul petrolului. Cert este că are 90 de ani, este grav bolnav și în mâinile lui se află puterea de decizie privind falimentul unor state mari și soarta a milioane de oameni.

Este vorba despre nimeni altcineva decât regele Abdullah bin Abdulaziz al Arabiei Saudite. În prezent, acesta este grav bolnav de pneumonie și se află internat la un spital din Riyadh. Din cauza vârstei sale înaintate, utilizatorii de internet vorbesc deja despre moartea acestuia și despre ce influență va avea asupra pieței petrolului.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de țiței din lume și deține 16% din rezervele mondiale de petrol. Practic, dacă Arabia Saudită ar reduce producția de petrol, în piață ar fi o cantitate mai mică de petrol, iar prețul ar crește automat. Cum Arabia Saudită a declarat ferm că nu intenționează să-și reducă producția, prețul țițeiului continuă să scadă la un nivel la care țări precum Venezuela sau Argentina se confruntă deja cu spectrul falimentului.

Acum două zile, prețul petrolului atinsese un minim de aproximativ 46 de dolari.

Ultimul cuvânt în ceea ce privește deciziile Arabiei Saudite îl are acest om în vârstă de 90 de ani, despre care presa spune că ar fi pe patul de moarte și vorbește deja despre succesiunea la tron.

Însuși regele Abdullah a declarat, acum câteva zile, că țara sa va înfrunta cu fermitate provocările de pe piața internațională a petrolului, confirmând declarațiile făcute anterior de către ministrul petrolului din Arabia Saudită. În luna decembrie, acesta a declarat că Arabia Saudită i-a convins pe ceilalți membri ai OPEC să nu reducă producția de țiței nici măcar dacă prețul petrolului ar ajunge la 20 dolari/baril, ceea ce ar reprezenta un nivel extrem, care ar afecta întreaga economie mondială.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: