Stare de tensiune in Ungaria

Minciuna “Vom trai bine” a aprins revolta in Ungaria, scrie EVZ. Ciocnirile dintre manifestanti si fortele de ordine s-au soldat cu peste 150 de raniti, scrie Ziua. Opozitia culege fructele miniei, scrie Cotidianul. “Ne este scarba , Romanie de rahat!”, este insulta suprema folosita de manifestanti la adresa Ungariei guvernata de Gyurcsany, scrie Gandul. Cea mai violenta si mai intunecata noapte, scrie Romania Libera.

Minciuna “Vom trai bine” a aprins revolta in Ungaria
preluare EVZ

Minciunile electorale folosite de premierul maghiar si dezvaluirea acestora in spatiul public au aruncat Ungaria intr-o criza de proportii, care a explodat luni seara, cu vandalizarea sediului televiziunii de stat de catre demonstrantii care cereau demisia lui Ferenc Gyurcsany.

Peste o suta de persoane au fost ranite intr-o scena haotica, in care cateva sute de protestatari violenti au luptat furibund cu fortele de ordine, le-au depasit si au reusit sa patrunda in sediul televiziunii de la Budapesta.

Demonstratiile continuau si ieri, la un nivel mai redus, in Budapesta si in alte orase ale tarii, dar, in ciuda solicitarilor strazii si ale opozitiei, Fidesz, premierul a refuzat sa demisioneze.

Gyurcsany a subliniat ca are atat sprijinul socialistilor, cat si al partenerilor de guvernare, Democratii Liberi. Un sondaj al Institutului “Szonda Ipsos” arata, de altfel, ca cei mai multi dintre alegatori – 47% – cred ca Gyurcsany trebuie sa ramana la sefia guvernului pentru ca “toti politicienii mint”.
Integral in EVZ.

Opozitia culege fructele miniei
preluare Cotidianul

„Gyurcsany nu este solutia, ci parte a problemei. S-a transformat in persona non grata a politicii maghiare“, a declarat unul dintre liderii FIDESZ (Uniunea Civica Maghiara), in opozitie alaturi de crestin democrati, care au cerut si ei cu insistenta demisia lui Gyurcsany.

„Refuzind sa demisioneze, Gyurcsany si-a acordat siesi un certificat moral de deces“, a declarat liderul conservatorilor crestin democrati, Zsolt Semjen.

Declaratia de nevinovatie
Ministrul Justitiei, Jozsef Petretei, si-a depus ieri demisia, dar a fost respinsa de catre premier, iar unul dintre parlamentarii din coalitia socialista de guvernare, Matyas Oersi, a declarat cu seninatate pentru BBC: „Este o surpriza – desi de inteles – ca oamenii sint suparati pe un lider politic care, pentru prima oara, le spune adevarul: ca o intreaga clasa politica minte“.
Integral in Cotidianul

Insulta suprema a manifestantilor la adresa Ungariei guvernate de cabinetul Gyurcsany:
“Ne este scarba , Romanie de rahat!”
preluare Gandul

Conducerea actiunii a fost preluata de o serie de organizatii de extrema dreapta, iredentiste.

Tonul a fost dat de Laszlo Toroczkai, liderul “Miscarii de tineret a celor 64 de judete” (facand parte odinioara din Ungaria mare), care a afirmat ca “de-aici incolo putem vorbi de revolutie”.El a cerut demisia premierului si a intregului guvern si a lansat un apel ungurilor din provincie, cerandu-le sa continue demonstratiile.

Au fost prezenti si membrii altor organizatii de extrema dreapta, ca Asociatia Descalecatorilor 2000, Miscarea pentru o Ungarie mai buna, Frontul National Maghiar, Miscarea pentru o Ungarie libera, alaturi de diferite grupari care se proclamau “civice”.Protestatarii au fost sustinuti si de Maria Wittner, deputata FIDESZ, care a declarat ca guvernul, care a indus in mod constient in eroare

poporul, nu mai are dreptul sa conduca tara. Demonstrantii au redactat o petitie pe care doreau sa o citeasca la televiziune, astfel ca o parte dintre ei s-au indreptat spre sediul televiziunii publice.
Integral in Gandul.

HotNews.ro, 20 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.