Stolojan: In ianuarie-februarie, Tariceanu va intelege ca trebuie sa plece

Theodor Stolojan a declarat pentru HotNews.ro ca nu are nimic impotriva dialogului cu Calin Popescu Tariceanu, atata vreme cat discutiile vor avea ca baza “Platforma liberala”, lansata in urma cu o luna.

Fostul lider al PNL prevede chiar ca actuala echipa aflata la conducerea partidului isi va parasi pozitia la inceputul anului viitor, datorita numarului mare de liberali care vor adera la respectivul document. Stolojan a declarat ca abia acesta va fi momentul in care va decide daca va candida din nou la presedintia PNL.

Rep. – Se vorbeste pentru prima oara despre scindarea PNL, despre pericolul de scindare a PNL.
Theodor Stolojan – Asa este, exista un asemenea pericol. Dar depinde numai de Tariceanu si grupul din jurul dansului.

Rep. – Deci, in cazul in care se ajunge la asa ceva, responsabilitatea cine trebuie sa si-o asume?
Theodor Stolojan – Tariceanu si grupul din jurul dansului

Rep. – Nu puteti fi vazut si dumneavoastra ca un factor intr-o astfel de…
Theodor Stolojan – Nu, nu categoric.

Rep. – Sunteti cel care ii atrage acum, din punct de vedere formal, pe liberali, in afara partidului.
Theodor Stolojan – Da, dar nu va intrebati de ce oare? Am eu puterea aceasta sa-i atrag? Am eu puterea sa-i determin pe niste oameni care se afla la guvernare sa adere la “Platforma liberala”? Nu am aceasta putere. Oamenii o fac din convingere, pentru ca au ajuns la concluzia ca domnul Tariceanu si grupul dansului distrug practic si liberalismul din Romania si Partidul National Liberal.
De asta adera la “Platforma liberala” nu din alte motive. Ca eu n-am nici un mijloc, eu nu impart bani, n-am nici o functie in Executiv, nicaieri.

Rep. – Nu, dar aveti ceva mult mai pretios in momentul actual. Aveti popularitate si aveti increderea electoratului.
Theodor Stolojan – Bun, daca am increderea inseamna ca electoratul stie de ce-mi acorda aceasta incredere si nu i-o acorda de exemplu domnului Orban sau trompetelor pe care domnul Tariceanu le pune in functiune sau chiar dansului.

Rep. – Calin Popescu Tariceanu a afirmat despre dumneavoastra, cu cateva minute in urma, la Suceava, citez: “daca respecta ideile principiile, valorile, statutul, deciziile si identitatea liberala, se poate intorce din nou in PNL”…
Theodor Stolojan – Cei care nu respecta Statutul, cei care nu respecta valorile liberale sunt tocmai Tariceanu si Gurpul din jurul dansului. De aceea a trebuit sa ajungem la “Platforma liberala”. In al doilea rand, problema nu se pune sa ma primeasca pe mine inapoi.
E vorba de toti cei care am fost exclusi din PNL, pentru ca am avut alta opinia decat domnul Tariceanu si grupul dansului. Deci treaba aceasta ca ma primeste pe mine mi se pare lipsita de demnitate pur si simplu.

Rep. – In cazul in care ar fi vorbit de intreg grupul celor care au fost exclusi din acest motiv…
Theodor Stolojan – Categoric este vorba despre a reprimi in partid intregul grup, iar noi suntem dispusi sa discutam cu oricine pe baza platformei liberale. Iar domnul Tariceanu si grupul dansului, in ianuarie sau in februarie datorita a tot mai multor aderenti la “Patforma liberala” vor intelege ca nu mai pot conduce PNL.

Rep. – Veti discuta cu oricine, inclusiv cu Calin Popescu Tariceanu?
Theodor Stolojan – Sigur. O discutie pe “Platforma liberala” putem sa avem, dar nu asta doreste dansul. Noi nu respingem o discutie, dar dansul este cel care a incalcat valorile liberale si Statutul partidului, impreuna cu grupul dansului. Daci nu vad sa fie amator de asemenea discutii.

Rep. – O discutie privind revenirea dumneavoastra, a intregului grup, in partid cu cine ati putea sa o aveti?
Theodor Stolojan – Cu toti cei care adera la “Platforma liberala”.

Rep. – Asta din start exclude conducerea actuala.
Theodor Stolojan – Pai poate isi dau si ei seama ca conduc acest partid spre dezastru si poate ca in ceasul al treisprezecelea iau hotararile corecte.

Rep. – Astazi pentru prima oara s-a vorbit despre o eventuala sau o sustinere a filialelor ca dumneavoastra sa va intoarceti ca si presedinte al PNL. Cum ati primit aceasta idee?
Theodor Stolojan – Aceasta e o problema care trebuie sa se rezolve potrivit Statutului, prin Congres si asa mai departe. Deocamdata avem cu totul alte probleme. Trebuie sa promovam “Platforma liberala”, sa avem cat mai multi partizani ai ei, iar domnul Tariceanu si grupul lui sa inteleaga, la un moment dat,k ca nu mai pot conduce partidul si sa se retraga.

Rep. – Chiar credeti ca vor intelege lucrul asta?
Theodor Stolojan – Este problema lor, de aceea cand s-a vorbit despre riscul scindarii partidului am spus ca acest risc poate fi provocat de domnul Tariceanu si grupul sau.

Rep. – In cazul in care va intoarceti in PNL si va avea loc, fie el Congres extraordinar, fie el la termen, intentionati sa mai candidati pentru sefia partidului?
Theodor Stolojan – Vom vedea la vremea respectiva. Acest lucru depinde de aderenta la “Platforma liberala”.

Rep. – Cu alte cuvinte nu ati spus nu.
Theodor Stolojan – Categoric ca nu spun nu, dar o asemenea decizie nu am discutat-o in grupul nostru de initiativa. Aceasta decizie nu o pot hotari eu insumi. Ea trebuie discutata in grupul de initiativa si numai in functie de progrsele pe care le vom face in urmatoarele saptamani in ce priveste aderenta la “Platforma liberala”.

Rep. – Dupa evenimentele de ieri si de astazi, ati mai primit semnale…?
Theodor Stolojan – Eu nu sunt acum in Bucuresti si nu mai am ultimele informatii, dar, la ora actuala, avem 11 parlamentari care au aderat la “Platforma liberala” si 17 grupuri de initiativa in 17 judete.

Rep. – Apropo de cei 11 parlamentari. De ce credeti ca nu au fost ei exclusi?
Theodor Stolojan – Pentru ca domnul Tariceanu si grupul dansului isi dau seama ca vor vadea in ridicol cu aceste excluderi si s-au facut deja de ras in intreaga Moldova excluzandu-l, de pilda, pe domnul Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, un om de o mare integritate si credibilitate in zona respectiva. Cred ca isi dau seama ca aceasta cale a excluderilor e catastrofala pentru PNL.

HotNews.ro, Bety Blagu, 10 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.