Timisoreanul Nicolae Busila este cel mai cunoscut proiectant de palate ale rromilor din vestul tarii

Nicolae Busila este cunoscut in tot vestul tarii ca “arhitectul tiganilor”. Din 1990 pina acum, el a proiectat zece palate tiganesti, incarcate cu ornamente, asa cum cere traditia. Costul unei astfel de case este de aproximativ 250.000 de dolari, bani care se justifica date fiind obiectele de lux, finisajele, piscinele suspendate sau usile blindate. Arhitectul tiganilor povesteste ca a avut comenzi care de care mai ciudate – de la copia Capitoliului, pina la cea a fostei Biblioteci Centrale Universitare din Bucuresti.

Prima comanda: palat cu usa blindata

Busila a absolvit Institutul de Arhitectura �Ion Mincu� din Bucuresti. In 1990, cind era angajat la IPROTIM, a incheiat primul contract pentru o casa tiganeasca. Comanda a fost renovarea si reamenajarea unei locuinte de pe Strada Pescarilor din Timisoara. Pentru ca era la moda, la cererea proprietarului, Dorin Luca, i-a facut acestuia in curte o piscina suspendata pe un stilp, la noua metri inaltime, in care accesul se face din mansarda imobilului. Arhitectul tiganilor isi aminteste ca proprietarul a vrut neaparat usa blindata: “Poti trage cu AKM-ul in ea, nici nu se simte. A fost asa de grea ca zece oameni nu au fost capabili sa o ridice”. Dupa terminarea lucrarii, casa se transformase intr-un veritabil palat tiganesc, cel mai mindru din toata zona, iar Nicolae Busila a devenit celebru. A primit comanda pentru a lucra si la o casa din vecini. Pe Strada Brasov, la locuinta lui Ionelas, alt tigan avut din Timisoara, unde arhitectul a regindit o casa traditionala.

Stil eclectic
Arhitectul tiganilor spune ca reteta de baza a unei case tiganesti de impact contine citeva elemente devenite standard. Casa trebuie sa aiba, in primul rind, un soclu impozant, de cel putin doi metri inaltime, pe care se accede cu o scara marcata de vulturi sau lei, simbolurile puterii. Pe fatada trebuie sa existe niste goluri care sint neaparat decorate cu ancadramente bogate. Intrarea principala – obligatoriu maiestuoasa, cel mai adesea apelindu-se la o usa masiva din lemn de stejar sculptat, care costa 4.500-5.000 de dolari. Arhitectul tiganilor ne-a mai spus ca, in ultimii ani, foarte la moda sint mansardele. Nu lipsesc din reteta de succes frontonul triunghiular, cele doua turnuri cu cupole acoperite cu metal stralucitor si gardul din feronerie lucrat cu mare arta. �Tiganii cind au inceput sa construiasca ne-au prins cumva pe picior gresit pe noi. Pentru ca ei aveau exercitiu vizual, veneau din strainatate, unde apucasera sa vada constructii impozante care le-au stirnit interesul imediat. Au adus in tara reviste de arhitectura cu modele de casa, postere, ilustrate dupa care cereau sa le fie facute casele. E interesant ca tiganii din alte comunitati, din Oltenia sau Ardeal, au gasit alte modele care sa-i inspire si au creat o cu totul alta arhitectura. Casele ridicate in Timisoara sint in stil eclectic, un amestec de stil clasic cu decoratii foarte bogate�, explica arhitectul tiganilor.

Capitoliul si Palatul CEC din Bucuresti, printre comenzi
Arhitectul tiganilor ne-a povestit ca proprietarii i-au facut propuneri care de care mai nastrusnice. Tiganul Bonita a vrut sa-si faca o replica a Capitoliului. Celebru in Banat, tiganul Tibi Stancu a vrut sa faca din hotelul pe care-l construieste pe Aleea CFR o replica a Palatului CEC din Bucuresti, iar Ionelas voia sa-si transforme casa intr-o copie a fostei Biblioteci Centrale Universitare din Capitala.

“Ma bucur de o consideratie deosebita”
�Nu mi-am dat niciodata seama ca m-ar desconsidera colegii de breasla fiindca am lucrat pentru tigani. Poate ca nu am o viata sociala asa evidenta, lucrul ocupindu-mi aproape tot timpul. Dar nu exclud ca s-ar putea sa ma priveasca altfel exact din cauza asta�, ne-a declarat Nicolae Busila.

El ne-a mai spus ca, in schimb, rromii il apreciaza foarte mult. �Intre tigani, pe de alta parte, ma bucur de o consideratie deosebita. Acum sint un fel de consilier al lor. Ma cheama pentru consultanta, sa discute cu mine lucrarile pe care le-au facut alti colegi ai mei�, ne-a mai declarat arhitectul tiganilor.

via softpedia


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.