UE intenționează să accelereze dezvoltarea reactoarelor nucleare mici

Comisia Europeană urmează să dezvăluie în februarie o nouă alianță industrială privind reactoarele modulare mici (SMR), cu scopul de a implementa primele proiecte nucleare mici în Europa la începutul deceniului următor.

SMR-urile sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate de putere de până la 300 MW (e) pe unitate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiționale, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). SMR-urile oferă economii de costuri și timp de construcție și pot fi implementate treptat pentru a se potrivi cererii crescânde de energie, spune agenția.

UE și alte economii dezvoltate încearcă să stimuleze producția de energie nucleară pentru a-și îndeplini obiectivele ambițioase în materie de climă.

UE încearcă să înființeze o alianță industrială europeană privind SMR-urile, deoarece blocul comunitar asistă la “un interes reînnoit pentru energia nucleară și pentru potențialul său de a aborda toate provocările principale la îndemână: decarbonizarea, securitatea aprovizionării cu energie și autonomia strategică a UE”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în noiembrie, la un eveniment al industriei.

“Implementarea cu succes a SMR-urilor trebuie să aibă loc până în următorul deceniu pentru a oferi o contribuție semnificativă la calea noastră către neutralitatea climatică până în 2050”, a spus Simson.

Comisia a elaborat acum o alianță industrială europeană, al cărei obiectiv “este de a facilita și accelera dezvoltarea, demonstrarea și implementarea primelor proiecte SMR în Europa la începutul anilor 2030”, potrivit unui proiect de declarație văzut de Bloomberg News.

SMR-urile ar putea fi o “contribuție cheie” la noul obiectiv al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, potrivit proiectului.
Revenirea energiei nucleare în multe țări este de așteptat să conducă la o producție record de energie electrică din energie nucleară în 2025, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) într-un raport la începutul acestei săptămâni.

Până anul viitor, se preconizează că producția globală de energie nucleară va depăși recordul anterior stabilit în 2021, a declarat AIE în raportul său Electricity 2024.

După criza energetică din 2022, multe guverne – cu excepția notabilă a Germaniei – au optat pentru a-și spori producția de energie nucleară pentru a asigura securitatea energetică și pentru a reduce emisiile generate de generarea de energie electrică, deoarece își propun să atingă emisii nete zero până în 2050.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: