Un domeniu ce merita descoperit: internetul mobil

Internetul mobil reprezinta unul din domeniile inca neexplorate indeajuns de catre operatorii de telefonie mobila din Romania si mult mai putin de catre clientii acestora.

Chiar daca in momentul de fata exista pe piata oferte destul de atractive in ceea ce priveste posibilitatea contractarii unui abonament de date, utilizatorii de servicii de telefonie mobila din Romania ramin reticenti fata de aceasta tehnologie. Ce presupune insa internet-ul mobil si care ar fi avantajele acestuia?

In cele mai multe cazuri, pentru a beneficia de internet mobil, utilizatorul are nevoie de un telefon cu modem GPRS, EDGE sau UMTS incorporat si de o legatura cu calculatorul sau laptop-ul prin infrarosu, bluetooth sau cablu de date.

In ultimul timp insa companiile de telecomunicatii din Romania au lansat si alte variante mai la indemana clientului care sunt mai usor de utilizat si anume modemurile PCMCIA (Mobile Office Card de la Orange sau Mobile Connect 3G Card de la Vodafone) sau cele externe pe care le ofera Zapp.

Avantajul acestui mod de conectare la internet se face simtit in cazul oamenilor ocupati sau a celor care trebuie sa fie in permanenta legatura cu schimbarile ce se petrec in firma.

Chiar daca nu beneficiaza de viteze de transfer foarte mari (aproximativ 53,6kbps prin GPRS, 176kbps in cazul EDGE si in jur de 384 kbps pentru 3G) mijlocul acesta de navigare este util pentru o lume in care “time is money”.

Spre deosebire de aceste rate de transferr incomparabile cu cele oferite de internet-ul prin cablu sau fibra optica, modemul EVDO 1X oferit de Zapp poate atinge si viteze de navigare de pana la 2,4 Mbps.
Pe langa aceste modalitati, se adauga si posibilitatea de a intra pe internet si de pe telefonul mobil.

Cele patru companii din Romania ofera si aceasta posibilitate, precum si telefoane care sunt compatibile cu acest serviciu si care pot afisa pagini de internet complete.

Preturile difera si ele in functie de protofoliul fiecarei companii. Astfel, Orange ofera pachete de date fara trafic inclus, activarea lor fiind gratuita, clientii fiind tarifati cu 1,2USD/MB transferat sau pachete cu trafic inclus, cel mai ieftin costand 2 USD si ofera 5MB trafic, dupa epuizarea acestora percepandu-se o taxa de 0.40USD/MB.

Bineinteles ca operatorul ofera si solutii dedicate afacerilor, concretizate in cardurile PCMCIA care pot avea o cartela SIM separata pentru date. In ceea ce priveste oferta Vodafone, site-ul ofera informatii doar la optiunea de 3 USD, care ofera 10MB trafic si ulterior consumarii traficului inclus o taxare de 0.30USD/MB.

Acum, ambii operatorii ofera si internet mobil prin reteaua 3G.
Zapp ofera solutii si pachete care pot fi gratuite, dar care nu ofera trafic inclus cum ar fi Zapp Start si pentru care taxarea se face cu 0.04USD pe minut sau pachete cu trafic inclus cum ar fi Zapp Internet Express 5, ce ofera 5 ore pe luna gratuite si costa 9USD.

Transferul de date se face si prin tehnologia CDMA 1xEVDO care se apropie si depaseste rata de transfer din retelele 3G in ceea ce priveste transferul de date.

Momentan, Cosmote se limiteaza la tehnologia GPRS si ofera atat pachete cu trafic inclus cat si pachete fara trafic. Cel mai ieftin pachet nu ofera trafic inclus si are un tarif de 1 EUR/MB, iar cel mai ieftin pachet cu trafic inclus ofera 12 MB trafic inclus, costa 2.5 EUR iar dupa epuizarea traficului inclus se percepe o taxa de 0.30 USD/MB
Care ar fi insa avantajele internetului mobil pentru un client obisnuit care petrece mai mult timp in fata calculatorului de acasa?

In primul rand poate fi in legatura permanenta cu prietenii, intr-un secol dominat de comunicare interpersonala, se poate distra vizionand diferite videoclipuri sau emisiuni de pe internet, pe telefon, sau poate sa descarce imagini ori jocuri pentru telefon.

In ceea ce priveste oamenii de afaceri, acest serviciu este cu atat mai util cu cat permite accesarea de oriunde a unor site-uri de interes sau poate facilita comunicarea cu firma pe care o reprezinta. Pe langa aceste avantaje se numara si posibilitatea de a verifica in orice moment documentele intrate in casuta de e-mail.

Asa ca , cine pleaca in vacanta ar fi bine sa nu uitr acasa telefonul si laptop-ul. Vara asta internetul mobil e la moda.

HotNews.ro, Cornel Balaban, 28 iun 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.