BlogInvest.ro


Companii de 165 mil. lei sunt suspendate de la tranzactionare din cauza insolventei, unele si de 4 ani


Pe Bursa de Valori Bucureşti, nouă companii din cele 84 listate au acţiunile suspendate de la tranzacţionare, în principal din cauza intrării în insolvenţă.

Capitalizarea bursieră cumulată a celor nouă companii este de 165,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 37,6 milioane de euro, adică 0,0125% din capitalizarea totală a bursei de la Bucureşti.

Cea mai mare companie aflată în această situaţie, luând în calcul capitalizarea bursieră, este UCM Reşiţa (UCM), producătorul de mo­toare şi turbine. Acţiunile companiei au fost tranzacţionate ultima oară în data de

8 decembrie 2011, cotaţia unui titlu UCM fiind de 0,0599 per unitate. Capitalizarea bur­sieră a societăţii este de 57,8 mil. lei (13 mil. euro). Acţiunile au fost suspendate acum mai bine de patru ani ca urmare a procedurii de insolvenţă prin care trece compania din Reşiţa.

Acţionarul majoritar al UCM este firma elveţiană Inet, cu o participaţie de 96% din societate.

Constructorul Comcm Constanţa (COMI) ocupă locul al doilea în topul celor mai valoroase companii listate pe bursa locală a căror acţiuni sunt suspendate de la tran­zac­ţionare. Valoarea de piaţă a firmei constăn­ţene este de 41,5 milioane de lei (9,43 mil. euro), iar ultima oară acţiunile companiei s-au tranzacţionat la o cotaţie de 0,1759 lei per unitate. Principalii acţionari ai companiei care au acţiunile blocate sunt SIF Transilvania (SIF3), cu o participaţie de 56% din com­pa­nie, urmat de familia Frăţilă, ce deţine o participaţie de aproximativ 30%.

Firma care completează podiumul societăţilor cu acţiunile suspendate este COS Târ­govişte (COS). Capitalizarea bursieră a com­binatului de oţeluri speciale este de 37,7 mi­lioane de lei (8,5 milioane euro).

Conform datelor furnizate de către Bursa de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al insti­tuţiei este firma Mazur Investment, cu o par­ticipaţie de 86%, ceea ce înseamnă o sumă totală blocată de 32,422 milioane de lei. De ase­menea, statul român deţine aproximativ 4% din companie, echivalentul a 1,5 milioane de lei.

Firmele controlate de către omul de afaceri Gheorghe Călburean sunt în aceeaşi situaţie. Procedura de insolvenţă a companiei Dafora (DAFR) a fost deschisă pe 19 mai 2015, ultima cotaţie la care s-au tranzacţionat titlurile companiei petroliere fiind de 0,071 lei per unitate, rezultând o capitalizare buriseră de 7,1 milioane de lei (1,61 mil. euro).

De asemenea, constructorul de ţevi şi instalaţii petroliere Condmag (COMI), societatea deţinută în proporţie de 45% de către Dafora (DAFR), are acţiunile suspen­date de la tranzacţionare din data de 20 iunie 2015, când titlurile COMI se tranzac­ţionau cu 0,0127 lei per unitate, capitalizarea bursieră fiind de 4,8 milioane lei (1,08 mil. euro).

4-suspendari

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.04.2016

Share this article


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
Alte articole asemanatoare:

Norton Safe Web Certificat Web ziare ziare Stiri ziare.org Revista Presei
like la pagina pentru a continua!