Ai peste 5.000 de lei și nu vrei să te atingi de ei un an? Ce oferte sunt la risc scăzut în septembrie – octombrie: bănci, Fidelis și Tezaur

5.000 de lei este o sumă mare pentru multă lume. Motivul pentru care am ales-o e legată de titlurile de stat Fidelis pentru care această sumă sau 1.000 de euro reprezintă subscrierea minimă, atunci când facem comparații de oferte.

*Textul nu reprezintă o recomandare de investiții

Prima grijă când depui banii în cadrul unei oferte este să bați inflația. Așadar, dacă vorbim despre 5.000 de lei, ar trebui să bați 4,9%, dacă ne uităm la actuala prognoză. Prin urmare, ar trebui să câștigi 245 lei din investiția ta în 2024.

Probabil pentru unii investitori este un stres mai mare să cumpere titluri de stat în perioada următoare, având în vedere că nu se știe ce fel va reacționa economia la noile taxe pe care vrea să le introducă Coaliția PSD-PNL.

Să nu uităm că la un moment dat s-au gândit să introducă impozit și pe titlurile de stat, dar și-au dat seama că i-ar lovi extrem de puternic o astfel de măsură, ceea ce era logic. Nu e nevoie să fii economist ca să știi asta.

*Nu am folosit dobânda compusă pentru că unele persoane poate nu vor să reinvestească câștigul și nu știm dacă nu cumva Statul va stopa ofertele populației.

*Datele privind dobânzile bancare au fost extrase din comparatorul Finzoom.ro

5.000 de lei la bancă sau Fidelis pe 1 an?

Analizând cele mai bune oferte ale băncilor, observăm că sunt dobânzi între 6,75 – 8,05%/an. După plata impozitului pe venit și a comisioanelor, câștigul se ridică la 302 – 362 lei.

La Fidelis pe un an sunt două oferte:

  • Una pentru donatorii de sânge cu 7,25%, la care câștigul este de 362,5 lei (precizăm că în cazul acestei oferte subscrierea minimă etse 500 lei, nu 5.000 ca în cazul celorlalte)
  • Cealaltă pentru ceilalți cu 6,25%, la care câștigul este de 312,5 lei

5.000 de lei după 3 ani la bănci și Stat

Băncile oferă dobânzi de 6,5 – 7,45%/an, iar cumulat pe 3 ani câștigul ar fi de 777,4 – 1005,75 lei (după plata impozitului pe venit și a comisioanelor)

Statul oferă o dobândă de 7,1%, ceea ce înseamnă un câștig de 1.065 lei.

1.000 euro pe 1 an la bancă sau la Fidelis în moneda europeană?

Unele persoane preferă să economisească în moneda europeană. Atât băncile cât și Statul au oferte în euro.

Cele mai bune oferte ale băncilor ne arată dobânzi de 2,9 – 3%/an, ceea ce înseamnă un câștig real de 15,07 – 27 euro, la 1.000 de euro depuși.

În schimb, Fidelis oferă o dobândă de 3,9%, ceea ce înseamnă un câștig de 39 de euro.

Când este vorba despre plasarea banilor pe 5 ani, nu găsim depozite pe această perioadă. Există în schimb conturi de economii pentru periode lungi.

Statul are o ofertă prin Fidelis pe această perioadă cu o dobândă de 5,3%/an, ceea ce înseamnă 265 euro (53 euro/an).

Nu ai 5.000 de lei dar ai mai puțin? Statul a venit și cu Tezaur

Dobânzile la bănci le-ai văzut mai sus pe moneda națională (lei), așa că nu mai intrăm în detalii.

Statul a venit și cu oferta Tezaur de septembrie – octombrie, la care se poate subscrie de luni – 18 septembrie și până pe 10 octombrie. Spre deosebire de Fidelis, acestea se pot achiziționa prin unitățile Trezoreriei, Poșta Română sau prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

Sunt două emisiuni pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6,25%, respectiv 7,1%/an. Așadar, la 1.000 de lei plasați câștigul ara fi de 62,5 lei pe 1 an și 213 lei cumulat pe 3 ani, adică 71 lei/an.

Așa cum am spus și mai sus, dacă ești donator de sânge, poti face subscriere și la Fidelis pentru că suma minimă pentru oferta de 1 an este de 500 lei.

De precizat că dacă aveți sume ceva mai mari și alegeți depozitele bancare, iar câștigul din dobânzi depășește 6 salarii minime pe economie, atunci trebuie să plătiți și CASS de 10%. Adică să depuneți Declarația unică. Menționăm că în acest moment se discută modificări fiscale, iar dacă vor fi schimbări (adică alte plafoane) va trebui să le luați în considerare când vă faceți calculele în privința modului de economisire.

Dacă aveți un apetit mai mare pentru risc, există piața de capital, dar trebuie să învățați cum funcționează, să înțelegeți analiza tehnică și cea fundamentală. De asemenea, dacă nu aveți timpul necesar pentru analize, fondurile de investiții (pe diferite criterii de risc) pot reprezenta o opțiune.

Sursă foto: Dreamstime.com


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: