Erste a raportat un profit de 1,1 miliarde euro la 9 luni. Actiunile scad cu 6% la Bucuresti

Grupul financiar austriac Erste, acţionarul celei mai mari bănci din România, BCR, a raportat la nouă luni un profit de 1,179 miliarde euro, faţă de 764 milioane euro cât a obţinut în perioada similară a anului trecut. La Bucureşti, acţiunile Erste au scăzut vineri dimineaţă cu 5%.

În al treilea trimestru, profitul Grupului a fost de 337 milioane de euro, faţă de 276 milioane euro cât a fost în perioada similară a anului trecut.

“În contextul în care regiunea ECE şi-a menţinut ritmul accelerat de creştere la un nivel peste media din zona euro, toate subsidiarele noastre au performat bine, contribuind la un profit net solid al Grupului, de aproape 1,2 miliarde de euro în primele nouă luni din 2016. Prin urmare, am reuşit să ne triplăm baza de capital faţă de momentul declanşării crizei financiare globale, în timp ce indicele capitalului comun de rang 1 s-a majorat semnificativ, la 13,2% în trimestrul al treilea. Per total, situaţia noastră actuală creează o bază puternică pentru o profitabilitate viitoare solidă, într-un context care se menţine dificil”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Veniturile din dobânzi la nouă luni au fost de 3,2 miliarde de euro, faţă de 3,3 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, potrivit raportului grupului financiar Erste. În acelaşi timp, rentabilitatea capitalului după nouă luni a crescut la 13,5% faţă de 9,9% în perioada similară a anului trecut.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,5% faţă de 7,1% în perioada analizată. Totalul capitalului Erste a urcat la 16,5 miliarde de euro, iar totalul activelor a crescut 206,8 miliarde euro.

“Calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească considerabil, prin urmare provizioanele de risc au scăzut şi mai mult, venitul operaţional a scăzut uşor, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaţionale s-au majorat ca urmare a investiţiilor în digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu peste 4 miliarde euro credite nete nou acordate în primele nouă luni ale anului, în timp ce depozitele clienţilor au crescut cu peste 6 miliarde euro în aceeaşi perioadă. În opinia noastră, această evoluţie sugerează că deponenţii au ales să compenseze nivelul redus al dobânzilor economisind şi mai mult.”, a mai spus Treich.

Acţiunile Erste sunt tranzacţionate şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), grupul austriac având cea mai mare capitalizare pe piaţa bursieră locală, de 54,1 miliarde lei (12 miliarde euro).


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: