JC Flowers a revenit pe piata romaneasca si se uita dupa Veneto Banca

Fondul de investiţii amercan JC Flowers a revenit pe piaţa bancară românească, de această dată uitându-se la Veneto Banca, operaţiunile de la Bucureşti scoase la vânzare de grupul italian.

Conform ultimelor date, Veneto Banca este în prima jumătate a clasamentului băncilor din România, cu o cotă de piaţă în jurul a 1%, ceea ce ar putea constitui un atu de achi­ziţie având în vedere fragmentarea sistemului bancar românesc de la locul 10 până la 36.

Conform unor surse din piaţa bancară, JC Flowers ar fi interesat să intre în data room-ul Veneto Banca, dar trebuie să găsească şi un partener care să preia operaţiunile din Moldova ale grupului italian, scoase de asemenea şi ele la vânzare, ceea ce nu va fi chiar aşa de uşor.

Italienii vor să vândă la pachet atât România, cât şi Moldova, au menţionat sursele.

„Ei deja au o echipă aici de consultanţi, de pe vremea când discutau pentru Piraeus şi Carpatica, deci le este mai uşor“, au adăugat sursele.

La finalul anului trecut, JC Flowers a fost la un pas să preia Piraeus Bank, dar tranzacţia a căzut pentru că grecii nu au mai vrut să vândă operaţiunile din România. Dacă prelua Piraues Bank, JC Flowers cumpăra şi Banca Carpatica din Sibiu, cele două tranzacţii fiind legate.

Există şi varianta în care cei care au cumpărat în final Carpatica, Nextebank (Patria Bank sub noua denumire), să se uite la Veneto având în vedere că le-ar dubla cota de piaţă într-un termen foarte scurt, ceea ce s-ar putea întâmpla mult mai greu prin creştere organică.

Conform surselor de pe piaţa bancară, Horia Manda, cel care conduce fondul de investiţii din spatele Patria Bank şi artizanul preluării Carpatica, a dat deja „bună ziua“ la Veneto Banca.

Italienii care controlează Veneto Banca nu sunt în cea mai bună poziţie în Italia, o piaţă bancară cu mari probleme în acest moment şi unde autorităţile forţează o consolidare între grupurile bancare. Veneto Banca este într-un proces de a strânge 1 mld. euro capital suplimentar de care are nevoie pentru a se încadra în noile cerinţe.

În aceste condiţii, Veneto Banca, care a ajuns pe piaţa românească prin preluarea Italo-Romena Bank, o bancă formată încă de pe vremea lui Ceauşescu pentru a susţine comerţul exterior al României, trebuie să-şi vândă operaţiunile din România şi Moldova.

JC Flowers, un fond extrem de cunoscut în lumea financiară mondială, a devenit pe neaşteptate interesat de sistemul bancar românesc în 2015, având în minte câteva achiziţii rapide de bănci care să-i aducă o cotă de piaţă de 4-5%, devenind astfel un jucător important şi o posibilă ţintă ulterioară de achiziţie pentru un investitor strategic. Fondul a beneficiat şi de „binecuvântarea“ Băncii Naţionale, care doreşte o consolidare a sistemului bancar, respectiv bănci mai puţine, dar mai solide şi cu o susţinere mai puternică la nivel de acţionariat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.04.2016


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: