Raport Capex: Războiul comercial – Evoluția conflictului și noile alternative ale pieței

După toate discuțiile și încercările de ajunge la un consens, investitorii par să nu mai aibă încredere în bănci și în metodele tradiționale de a reprima schimbările abrupte ale pieței. La prima vedere, ar părea că psihologia investitorilor a avut parte de o tranziție emoțională, făcând piețele să devină sensibile la orice mențiune a conflictului dintre Statele Unite și China.

Cum a început conflictul?

Pe 6 iulie 2018, Donald Trump impune taxe în valoare de 34 de miliarde de dolari pe mărfurile chinezești, parte din noua sa politică de tarifare. China răspunde cu tarife similare pentru produsele Statelor Unite, demarând un conflict economic și ideologic. Administrația Trump declară că tarifele erau necesare pentru protejarea securității naționale și a proprietății intelectuale a întreprinderilor americane și pentru a contribui la reducerea deficitului comercial dintre cele două state.

În august 2017, Trump lansează o investigație formală pentru atacurile cibernetice ce au avut ca țintă principală datele Statelor Unite și ale aliaților săi, furt ce a prejudiciat America cu aproximativ 600 miliarde de dolari pe an.

În ianuarie 2018 este impus primul tarif de 30% pentru panouri solare străine de către Președintele Trump, care urma să fie redus la 15% după 4 ani. Acesta a fost primul semn al conflictului economic, iar China, răspunde prin impunerea de diverse taxe pe 128 de produse importate din America, inclusiv aluminiu, avioane, mașini (cu un tarif de 25%), precum și fructe, nuci sau oțel (cu un tarif de 15%).

Mai târziu, Casa Albă anunță că impune un tarif de 25% pe 50 de miliarde de mărfuri chinezești, precum și controale sporite ale exporturilor anumitor persoane fizice și organizații chineze, cu scopul de a le împiedica să achiziționeze tehnologia din S.U.A.

China replică întreruperea negocierilor comerciale cu Washington în eventualitatea impunerii sancțiunilor comerciale. Ministrul de Comerț al Chinei acuză Statele Unite de lansarea unui război comercial și declară că țara sa va răspunde în cauză, cu tarife similare pentru importurile din SUA.

Reacții internaționale – stadiul actual al macroeconomiei

În urma schimbului de tarife dintre cei 2 giganți economici, prețurile acțiunilor din SUA și China au suferit turbulențe semnificative. Comportamentele de război din comerț au demarat declinul pieței în China, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 26 de ani. Cu toate acestea, după ce au ieșit rapoartele pozitive ale companiilor, piețele și-au revenit ajungând pe linia anterioară de plutire.

Schimbul de tarife a avut ecou și în alte regiuni. Comisia Europeană a impus tarife suplimentare pentru anumite produse americane precum motocicletele Harley Davidson, blugii Levi’s; Mexic și Canada au impus și ele taxe vamale suplimentare la importurile de anumite produse alimentare din Statele Unite.

Statele respective se așteaptă să-i compromită lui Trump șansele de câștigare a alegerilor prezidențiale din 2020 prin impunerea de tarife pe aceste produse. Ripostele din UE și Canada vor afecta producțiile de produse din mai multe state americane care au votat masiv cu Trump la alegerile din 2016, dar acest lucru se resimte și mai departe de granițele americane.

După ce președintele Trump a impus tarifele față de anumiți aliați, spre exemplu Mexic, Canada și țărilor din UE, liderii financiari care alcătuiesc G7 au avut o reacție negativă față de tarife și au planificat să-și impună tarifele proprii.

Astfel, războiul comercial a înregistrat rezultate atât negative cât și pozitive, având în vedere că anumite industrii au suferit pierderi de personal iar în altele au fost necesare angajări.

De la teorie la realitate – plasa de salvare a oamenilor de rând

Contextul unui război comercial afectează mai mult decât acționarii companiilor implicate. Acesta își lasă amprenta pe modul în care fiecare individ își desfășoară viața de zi cu zi, ce produse cumpără, ce comisioane achită sau chiar locul de muncă pe care îl alege.

Pentru a ține pasul cu aceste evenimente din sfera macroeconomiei, instituțiile financiare au dezvoltat noi instrumente de tranzacționare ce permit investitorilor să se implice activ și să fie la curent cu toate întâmplările importante din industria financiară.

Brokeri precum Capex.com au conceput instrumente noi de tranzacționare numite Blend-uri.

Acestea sunt instrumente de tranzacționare similare ETF-urilor sau indicilor, fiind sunt compuse dintr-un grup de acțiuni. Selectate în funcție de volatilitatea pe care o afișează în momentul tranzacționării, blend-urile urmăresc acțiuni ale sectorului american de tehnologie și instrumente afectate de conflictul comercial dintre SUA și China.

Acest tip de instrument este specific pentru Capex, oferind investitorilor varietate și diversitate față de CFD-urile pe clasele de active clasice, fiind tranzacționate doar pe platformele oferite de ei.

Capex.com pune la dispoziția investitorilor două tipuri de CFD-uri pe blend-uri care urmăresc îndeaproape părțile implicate în războiul comercial și companiile afectate într-un mod pozitiv sau negativ de acest conflict comercial:

  1. Trade War Losers Blend – Compus din companii precum Nike, Intel, MGM, BOEING, Nvidia, MICRON și altele, ajungând la un total de 16 companii.
  2. Trade War Winners Blend – Compus din companii precum Amazon, WellsFargo, GOOGLE, ALIBABA, McDonalds, Starbucks, Verizon, CharlesSchwab si altele, cu un total de 16 companii.

Pentru a testa aceste produse, cei interesați își pot deschide gratuit un cont de practică ce le oferă accesul la toate facilitățile platformelor oferite de Capex.com.

Contul are 10.000 de dolari virtuali care permit utilizatorilor să intre într-un mediu de practică lipsit de risc pentru a se familiariza cu toate tipurile de instrumente și tipurile de ordine.

Pe lângă Blend-uri, utilizatorii pot descoperi și CFD-uri pe alte clase importante de active precum cele mai populare criptomonede, acțiuni de la peste 2.000 de companii, mărfuri (petrol, bumbac, gaz) și alte opțiuni ce oferă diversitate.

Economia este influențată de eforturile făcute de fiecare investitor iar toate acestea pornesc cu educația financiară. Capex organizează cursuri gratuite referitoare la principiile de bază ale tranzacționării și pun la dispoziție Departamentul de Suport pentru orice întrebări.

Cei interesați de aceste noi alternative de a tranzacționa pot completa formularul standard de pe website-ul lor, capex.com/ro – după care vor fi contactați de un reprezentant al companiei care le va oferi mai multe detalii despre serviciile accesibile.

CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 79.84 % din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFDurile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: