Tot ce trebuie să știi în caz că vrei să investești în Titluri de Stat

Titlurile de Stat, cunoscute și sub numele de Obligațiuni de Stat, sunt instrumente financiare prin care un stat atestă datoria publică a entității care emite titlurile, în cazul României, Ministerul Finanțelor Publice.

Avand rolul de a finanta datoria unui Stat in general, titlurile de stat, din perspectiva unui investitor persoana fizica/juridica, pot fi privite ca alternativa de economisire la depozitele bancare si/sau fondurile de investitii monetare. Riscurile asociate investitiei in titluri de stat sunt foarte scazute, aproape egale cu zero.

De asemenea, investitia in astfel de instrumente financiare beneficiaza de garantia intrinseca oferita de emitent (Romania – prin intermediul Ministerului de Finante), garantie care se rasfrange asupra tuturor fondurilor investite in aceste instrumente.

De regula, valoarea nominala a titlurilor de stat este de 5.000 sau 10.000 lei, 1.000 EURO sau 2.000 USD pentru cele in valuta.

Tipuri de titluri de stat

In functie de perioada de scadenta , exista doua mari categorii de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen mediu si lung.

  1. Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta pana la 1 an ( 6 luni, 9 luni, 1 an). Sunt titluri de stat pe care un investitor le cumpara la un pret mai mic decat valoare nominala urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala, diferenta dintre cele doua valori reprezinta castigul investitiei.
  2. Titlurile de stat pe termen mediu sau lungsunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an, vandute la valoarea nominala la care statul plateste anual o dobanda ( denumita in acest caz CUPON). De regula, plata cuponului se face anual, la aniversarea emisiunii, conform conditiilor din prospectul de emisiune.

Achizitia titlurilor de stat

Există mai multe moduri în care poți achizitiona Titluri de Stat.

  1. Cel mai ușor este să investești în Titlurile de Stat destinate exclusiv populației. Acestea se pot achiziționa prin intermediul Trezoreriei Statului din orice localitatea în care ai domiciliul fiscal sau prin Poșta Română. Procesul de achizitie se desfasoara în felul următor:
  • Îți deschizi un cont la Trezorerie.
  • Alimentezi acel cont prin transfer bancar sau prin depunere de numerar;
  • Semnezi un formular de subscriere.
Citeste si Ministerul finantelor ofera titluri de stat pentru populaţie în lei şi euro, vândute prin bănci şi listate la bursă

Ulterior, o dată pe an, dobânda va fi virată în contul tău de la Trezorerie. Iar când obligațiunea va ajunge la maturitate, îți va fi rambursată și suma investită inițial.

2. Al doilea mod prin care poți investi în Titluri de Stat este să le cumperi la Bursă. În acest caz ai două opțiuni:

Apelezi la un broker și lansezi un ordin de cumpărare. Această procedură este similară cu cea a cumpărării unei acțiuni.

Apelezi la un dealer primar, de obicei o bancă, iar ei îți vor explica tot procesul. pentru a putea investi prin intermediul acestora va trebui să ai la dispoziție minim 50.000 EUR sau in unele cazuri chiar mai mult, in functie de cat stabileste banca plafonul minim de investitie.

3. Cel de-al treilea mod în care poți investi în obligațiuni este prin intermediul Fondurilor Mutuale. Procedura este exact aceeași ca și la Fondurile de Acțiuni. Semnezi un contract de adeziune și cumperi unități în fondul respectiv.

Un avantaj al Fondurilor Mutuale este faptul că prin intermediul lor poți investi și în Titluri de Stat emise de alte țări. În acest fel obții și o diversificarea portofoliului .

Caracteristicile titlurilor de stat

  • Uşor de tranzacţionat;
  • Dobândă relativ mică, dar riscul este mic şi el;
  • Persoanele fizice nu plătesc impozite pe dobânda obţinută cum se plăteşte normal în cazul depozitelor bancare;
  • Se pot tranzacţiona pe Bursa de Valori Bucureşti printr-o firmă de brokeraj sau de la banca de unde s-au cumpărat titlurilor. În cazul în care optezi pentru a le vinde pe bursă, s-ar putea să întâmpini o problemă datorită fluctuaţiilor de curs. Dacă aştepţi până la finalul perioadei de valabilitate, nu te vor afecta fluctuaţiile.

Titluri de stat – Avantaje si dezavantaje

Avantaje

  1. Siguranţa. La modul general, titlurile de stat reprezintă cele mai sigure instrumente în care se poate investi, pentru că ele sunt garantate integral (deci nu există o limită) direct de către statul respectiv (atât principalul cât şi dobânda). Deşi intrarea în incapacitate de plată a unui stat este – cel puţin teoretic – posibilă, statul român este în prezent foarte departe de această situaţie, dată fiind creşterea economică şi consolidarea bugetară din ultimii ani.
  2. Veniturile sunt neimpozabile. Spre deosebire de veniturile din depozitele bancare şi din alte tipuri de investiţii, care sunt supuse impozitului de 16%, atât dobânda cât şi eventualul câştig de capital din titluri de stat nu este impozabil. Acest lucru care le oferă un plus de atractivitate în ceea ce priveşte câştigurile efective pe care ele le pot aduce.
  3. Deşi au fost emise titluri de stat pentru o perioadă de 2 ani, ele se tranzacţionează şi pe bursă, deci cei care vor avea nevoie de banii respectivi mai devreme nu vor pierde întreaga dobândă (ca în cazul depozitelor bancare). Titlurile de stat pot fi vândute şi înainte de scadenţă prin intermediul uneia din băncile din consorţiul de intermediere (BCR, BRD sau Raiffeisen), cu un comision de maxim 0,1%.

Dezavantaje:

  1. Dobânda. La momentul actual, valoarea dobânzii s-a stabilit la 2,15% pe an. Aşadar, nu este o dobanda prea mare, dar este apropiată de rata medie pentru dobanda anuală la depozitele bancare. Iar dacă facem un mic efort de căutare, putem găsi alte instrumente garantate de către stat care oferă randamente şi mai consistente.
  2. Valoarea. După cum spuneam mai sus, valoarea nominală a acestor titluri de stat este de 1000 de lei, deci destul de mare comparativ cu posibilităţile românului mediu. Spre deosebire de ele, depozitele bancare sunt mai „prietenoase”, căci suma minimă ce poate fi depusă ajunge până la 100 de lei.
  3. Fluctuaţiile. Faptul că titlurile de stat sunt tranzacţionate pe bursă nu este numai un avantaj. Este posibil ca la un moment dat valoarea lor să scadă, deci cei care vor dori să răscumpere titluri mai devreme vor obţine practic un randament efectiv mai mic decât dobânda pe care se aşteptau iniţial să o obţină. Cu toate acestea, cei care vor aştepta până la finalul celor 2 ani, la data scadentă nu vor fi afectaţi de eventualele fluctuaţii pe care le-au avut preţurile.
  4. Modul de dobândire. Modul în care se realizează cumpărarea acestor titluri de stat este puţin mai complicat decât constituirea unui depozit bancar obişnuit, cu care deja s-au obişnuit majoritatea românilor.

Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre ele!


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: