Gazprom in picaj: Capitalizarea companiei a cazut sub 100 mld dolari

Pentru prima data din primavara anului 2009, capitalizarea companiei ruse Gazprom a scazut sub 100 de miliarde de dolari la Bursa din Londra. Gigantul gazelor naturala valoreaza acum aproximativ 99 de miliarde de dolari, informeaza cotidianul Vedomosti.

De la inceputul anului, precizeaza Vedomosti, actiunile Gazprom au pierdut 10,2%. Cu toate acestea ramane cea mai scumpa companie rusa. In mai 2008, valoarea grupului a atins 365,1 miliarde de dolari. O luna mai tarziu, presedintele intreprinderii, Aleksei Miller, declara ca in 7-8 ani, Gazprom va costa 1.000 miliard de dolari.

Curand insa valoarea companiei s-a prabusit odata cu pietele cuprinse de criza mondiala, pentru a ajunge la 77,1 miliarde de dolari in octombrie 2008.

„In prezent, Gazprom este o companie stagnanta, cu o productie in scadere, o companie care genereaza un profit frumos, pe care insa il cheltuieste ineficient”, noteaza cotidianul mentionat, citand comentariul analistului Igor Mihailov, de la cabinetul de consultanta Uralsib.

Problemele Gazprom constituie una dintre acele istorii individuale, care influenteaza intreaga piata ruse, estompand orice informatie macroeconomica pozitiva”, a estimat, pe de alta parte, John Paul Smith, de la Deutsche Bank.

Este unul dintre motivele pentru care banca germana recomanda, de aproape doi ani, vanzarea actiunilor companiei rusesti. Unii urmeaza acest indemn. Una dintre cele mai mari fonduri din lume – EuroPacific Growth si-a redus considerabil pozitiile, pana la 166 milioane de dolari.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: