Shell depaseste Chevron si devine a doua mare companie privata petroliera din lume, dupa ExxonMobil

Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a depășit gigantul american de petrol și gaze Chevron și a devenit a doua mare companie privată petrolieră din lume, după ce a finalizat achiziționarea firmei BG Group, pentru 53 de miliarde de dolari, transmit Bloomberg și Reuters.

Tranzacția este prima mare fuziune de peste un deceniu și va reduce decalajul dintre Shell și concernul american ExxonMobil, care rămâne cea mai mare companie listată de petrol și gaze naturale la nivel mondial, cu o capitalizare de piață de 337 de miliarde de dolari.

În urma achiziționării BG Group, capitalizarea de piață a Shell a urcat la 177 de miliarde de dolari, iar grupul anglo-olandez și-a adăugat noi active pe plan global, care-i oferă mai multă flexibilitate, pentru a face față declinului prețului la țiței, se arată într-un raport al Barclays Plc.

La Bursa de la Londra, acțiunile Shell au urcat, luni, cu 1,1%.

Prin această tranzacție, Shell va avea acces la proiectele BG din Brazilia, estul Africii, Australia, Kazahstan și Egipt, inclusiv la unele dintre cele mai ambițioase proiecte din lume referitoare la gazele naturale lichefiate (LNG).

Declinul prețului la țiței, majorarea producției de la zăcămintele de gaze de șist din SUA și decizia Arabiei Saudite de a nu reduce producția de țiței au creat un mediu similar cu cel din anul 2000, când au avut loc mai multe fuziuni și achiziții în industria energetică. De atunci, British Petroleum a achiziționat rivalele Amoco și Arco, Exxon a cumpărat Mobil, iar Chevron a fuzionat cu Texaco, informează Agerpres.

La finele lunii ianuarie, acționarii Royal Dutch Shell au aprobat preluarea companiei britanice BG Group pentru 50 de miliarde de dolari, pe fondul problemelor din industria petrolieră, afectată de prăbușirea prețului aurului negru.

CEO-ul Shell consideră că achiziția BG Group va duce la creșterea fluxurilor de numerar și va spori capacitatea companiei de a acorda dividende. Totodată, producția în creștere a BG va compensa scăderile de la Shell.

Potrivit estimărilor companiei, profitul Shell a scăzut cu aproximativ 50% anul trecut, la circa 10,5 miliarde de dolari.

Reprezentanții Shell au declarat că, după finalizarea tranzacție, compania va desființa aproximativ 2.800 de locuri de muncă, în plus față de cele circa 6.500 de concedieri anunțate anterior.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: